ETF versus klasické podílové fondy - co se vyplatí víc?
Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi investicemi do ETF a klasických podílových fondů. Četl jsem, že ETF jsou často levnější a mají nižší poplatky než tradiční podílové fondy, ale na druhou stranu, podílové fondy mají zase svoje výhody, jako třeba profesionální správu. Mám pocit, že lidé kolem mě mají různé názory na to, co se vyplatí víc. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma typy investic? Který z nich má lepší výkonnost dlouhodobě? Je pravda, že ETF jsou flexibilnější a snadněji se obchodují? A co likvidita? Je to u podílových fondů složitější? Uvažuju o investici na delší dobu a chci mít jistotu, že moje peníze budou pracovat co nejlépe. Jaké jsou tedy klady a zápory obou přístupů? Slyšel jsem také něco o tom, že ETF mohou být méně riskantní v některých ohledech. Je to pravda? Jak se vlastně rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Co byste doporučili někomu, kdo teď začíná a chce se vyhnout běhání po investičních poradcích? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají zkušenosti s oběma typy investic.