Charts.cz/Fórum/ETF versus klasické podílové fondy - co se vyplatí víc?

ETF versus klasické podílové fondy - co se vyplatí víc?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s těmi investicemi do ETF a klasických podílových fondů. Četl jsem, že ETF jsou často levnější a mají nižší poplatky než tradiční podílové fondy, ale na druhou stranu, podílové fondy mají zase svoje výhody, jako třeba profesionální správu. Mám pocit, že lidé kolem mě mají různé názory na to, co se vyplatí víc. Jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma typy investic? Který z nich má lepší výkonnost dlouhodobě? Je pravda, že ETF jsou flexibilnější a snadněji se obchodují? A co likvidita? Je to u podílových fondů složitější? Uvažuju o investici na delší dobu a chci mít jistotu, že moje peníze budou pracovat co nejlépe. Jaké jsou tedy klady a zápory obou přístupů? Slyšel jsem také něco o tom, že ETF mohou být méně riskantní v některých ohledech. Je to pravda? Jak se vlastně rozhodnout mezi těmito dvěma možnostmi? Co byste doporučili někomu, kdo teď začíná a chce se vyhnout běhání po investičních poradcích? Rád bych slyšel názory těch, kteří už mají zkušenosti s oběma typy investic.

174 slov
1.7 minut čtení
28. 8. 2024
Lenka Brychtová
Lenka Brychtová

Když se rozhoduješ mezi ETF a klasickými podílovými fondy, tak je dobré znát pár základních rozdílů. ETF jsou většinou levnější na poplatcích, což je velké plus, hlavně pokud plánuješ investovat dlouhodobě. Jejich obchodování je flexibilní, můžeš je nakupovat a prodávat kdykoli během burzovních hodin jako akcie. To ti dává větší kontrolu nad investicemi.

Na druhou stranu klasické podílové fondy nabízí profesionální správu, což může být výhoda, pokud nemáš čas nebo chuť sledovat trhy. Ale mají často vyšší poplatky a likvidita je o něco horší, protože se obchodují jen jednou denně, po uzavření trhu.

Pokud jde o výkonnost, tak to záleží na konkrétním fondu nebo ETF. Historicky ETF mívají lepší výkon než většina aktivně spravovaných fondů.

Co se týče rizika, ETF mohou být rozloženy do více aktiv a tím pádem ti nabídnou jakousi diverzifikaci, což snižuje riziko. Ale zase, pokud nevíš, co děláš, můžeš snadno investovat do něčeho vysoce rizikového.

Pro začátečníka bych doporučil začít s ETF, pokud chceš mít nižší náklady a větší kontrolu. Zároveň si ale udělej nějaký průzkum nebo přečti pár knížek o investování – dává to smysl.

179 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Když to tak vezmu, ETF a klasické podílové fondy mají každý svoje pro a proti. ETF jsou fakt levnější, máš tam nižší poplatky a obchoduješ je jako akcie, takže jsou mnohem flexibilnější. Můžeš je koupit nebo prodat kdykoli během dne, což u podílových fondů není. Ty se obchodují jen na konci dne a navíc bývají dražší na poplatcích.

Na druhou stranu, podílové fondy nabízejí profesionální správu, což může být fajn, pokud s investováním teprve začínáš a nemáš moc času na sledování trhu. Ale pak je otázka, jestli ti ty vyšší náklady vlastně stojí za to.

Co se týče výkonnosti, dlouhodobě ETF často outperformují klasické fondy, ale záleží to na konkrétním fondu a celkovém trhu. A ohledně rizika – pravda je, že ETF ti nabízejí širší diverzifikaci snadněji než tradiční fondy.

Pokud uvažuješ o dlouhodobé investici a nechceš běhat po poradcích, tak možná zkus ETF. Jsou jasně víc transparentní a můžeš si to hlídat sám. Ale jestli chceš mít klid a neřešit výběry akcií, tak podílové fondy můžou být taky dobrá volba. Každopádně pro začátek bych šel spíš do ETF.

176 slov
1.8 minut čtení
2. 2. 2025
Vlastimil Koudelka
Vlastimil Koudelka