Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl přehodnocovat své investice v různých aktivech?

Jak často bych měl přehodnocovat své investice v různých aktivech?

Zajímalo by mě, jak často je dobré se podívat na své investice a zhodnotit, jestli jsou stále výhodné. Myslím tím nejen akcie, ale i kryptoměny, NFT a možná i nějaké nemovitosti. Vím, že trh je dost dynamický a ceny se mění téměř každou chvíli, takže bych chtěl vědět, jestli má smysl to kontrolovat třeba každý měsíc, nebo jestli je lepší tomu věnovat víc času a zhodnotit investice jednou za čtvrtletí nebo dokonce jednou za rok? Je mi jasné, že to záleží na různých faktorech jako je typ investice nebo moje osobní cíle, ale zajímá mě i názor ostatních. Jak to mají lidé tady? Přehodnocujete své portfolio pravidelně? A pokud ano, podle čeho se rozhodujete? Dáváte přednost nějakým konkrétním metrikám nebo spíše sledujete trendy na trhu? Kdy už si říkáte, že je čas udělat nějakou změnu? Předem díky za odpovědi!

139 slov
1.4 minut čtení
20. 3. 2023
Karel Lacina
Karel Lacina

Záleží na tom, jaký máš investiční styl a cíle. Někteří lidé radši sledují trh každý měsíc, hlavně u akcií a kryptoměn, protože tam se může všechno dost rychle měnit. Na druhou stranu, jestli máš dlouhodobější investice jako nemovitosti, tak stačí třeba jednou za čtvrtletí nebo i jednou ročně. Klíčový je mít plán – víš, co chceš dosáhnout, tak podle toho hodnotíš. Sleduju hlavně výkonnost jednotlivých aktiv a trendy na trhu, ale taky se dívám na ekonomické zprávy a co se děje v sektoru. Když vidím, že něco nefunguje, nebo že jsem dosáhl svých cílů, pak už je čas přehodnotit portfolio. Někdo dává na doporučení od odborníků, jiný zase sleduje své vlastní intuice. Každopádně je dobré mít nějaký pravidelný rytmus, abys nebyl mimo.

122 slov
1.2 minut čtení
18. 1. 2025
Aleš Vyskočil
Aleš Vyskočil

Záleží na tom, jaký máš cíl a jak jsi v tom zvyklý. Obecně se doporučuje přehodnocovat portfolio aspoň jednou za čtvrt roku, ale pokud jde o volatibilní aktiva jako kryptoměny nebo NFT, tak můžeš kouknout i každý měsíc. Důležitá je reakce na tržní trendy a novinky, co se děje ve světě.
Některý investoři dělají změny na základě fundamentální analýzy, jiní spíš sledují, co se děje s cenama a podle toho konají. Já osobně sleduju vývoj a pak se rozhodnu, jestli investici podržet nebo prodat.
Hlavně si dej pozor na to, abys nepanikařil při každé změně ceny, to může být kontraproduktivní. Když už máš pocit, že něco nefunguje, tak to ber jako signál k úpravám. Ale vždycky to chce mít strategii a nenechat se unést emocema.

127 slov
1.3 minut čtení
22. 3. 2024
Patrik Buchta
Patrik Buchta