Charts.cz/Fórum/Co jsou to stabilní dividendové akcie a jak je najít?

Co jsou to stabilní dividendové akcie a jak je najít?

Nedávno jsem začal přemýšlet o investování a narazil jsem na termín stabilní dividendové akcie, ale nevím přesně, co to znamená. Zajímalo by mě, jaké vlastnosti tyto akcie mají, proč jsou považovány za stabilní a hlavně, jak je vůbec najít. Mám pocit, že by mohly být skvělým způsobem, jak si vytvořit nějaký pasivní příjem, ale nemám ponětí, jak začít. Je to o nějakých konkrétních společnostech nebo sektorech? A co bych měl zohlednit při jejich výběru? Hledal jsem různé strategie a tipy, ale stále mám zmatek v tom, co znamená stabilita v kontextu dividend. Dalo by se říct, že chci vědět, na co si dát pozor při investování do těchto akcií a jestli existují nějaké nástroje nebo weby, které mi mohou pomoci při hledání takových investičních příležitostí. Mohli byste mi doporučit nějaké užitečné zdroje informací nebo strategie, které bych měl zvážit? Díky moc!

141 slov
1.4 minut čtení
7. 7. 2024
Soňa Havelková
Soňa Havelková

Stabilní dividendové akcie jsou prostě akcie firem, které pravidelně vyplácejí dividendy a v posledních letech je udržují nebo dokonce zvyšují. Tyhle firmy obvykle mají solidní cash flow, stabilní zisky a jsou v odvětvích, která nejsou příliš cyklická, jako třeba utility, potravinářství nebo zdravotnictví. Takové akcie jsou považovány za bezpečnější investici, protože i když trhy kolísají, dividendy ti většinou přinesou nějaký výnos.

Pokud chceš najít tyhle akcie, můžeš začít na stránkách jako je Yahoo Finance nebo Google Finance – tam si můžeš filtrovat akcie podle dividendového výnosu a historie vyplácení dividend. Pak je dobré se podívat na Dividend Aristocrats – to jsou firmy, co zvyšují dividendy 25 let a víc, takže tam najdeš opravdu stabilní společnosti.

Při výběru bys měl koukat na poměr vyplácených dividend k zisku (dividend payout ratio) – ideálně by měl být pod 60%, aby firma měla prostor na růst a případné krize. A nezapomeň se mrknout na historii akcií a jejich stabilitu v době krize. Také je fajn mít na paměti diverzifikaci, abys neměl všechno ve stejném sektoru.

Tipy? Sleduj ekonomické zprávy a výhledy pro sektory, kde chceš investovat. A určitě si udělej vlastní research, abys měl přehled o tom, do čeho vlastně investuješ.

195 slov
2 minut čtení
29. 11. 2024
Olga Vaňková
Olga Vaňková

Stabilní dividendové akcie jsou akcie firem, které pravidelně vyplácí dividendy a mají tendenci je zvyšovat v dlouhodobém horizontu. Tyhle akcie jsou považovány za stabilní, protože pochází většinou z etablovaných a silných firem, které mají stabilní cash flow a solidní podnikatelský model. Například firmy v sektorech jako jsou utility, spotřební zboží nebo zdravotnictví často patří mezi takové akcie.

Když hledáš stabilní dividendové akcie, zaměř se na historii vyplácení dividend, tedy jak dlouho firma vyplácí dividendy a jestli je pravidelně zvyšuje. Dobrým ukazatelem je také dividendový výnos – ten by měl být konkurenceschopný, ale ne přehnaně vysoký, aby to nevypadalo podezřele. Zkus se podívat na ukazatele jako P/E ratio, payout ratio a celkovou finanční stabilitu firmy.

Existuje pár nástrojů a webů, co ti mohou pomoct – třeba Yahoo Finance nebo Morningstar, kde si můžeš procházet různé akciové analýzy a filtraci podle dividendových výnosů. Můžeš také zkusit ETF zaměřená na dividendové akcie, což ti usnadní diversifikaci. To by ti mohlo pomoct v začátcích investování do pasivního příjmu prostě tím, že si postavíš portfolio s menším rizikem.

173 slov
1.7 minut čtení
19. 1. 2025
David Dunka
David Dunka