Charts.cz/Fórum/Co dělat, když dividendové akcie přestanou vyplácet dividendy?

Co dělat, když dividendové akcie přestanou vyplácet dividendy?

Nedávno jsem si uvědomil, že moje investice do dividendových akcií začínají být problematické. Koupil jsem několik akcií od společností, které v minulosti měly skvělou historii vyplácení dividend. Všechno šlo podle plánu, dividendy přicházely pravidelně a já jsem byl docela spokojený, protože jsem počítal s tím, že tyto pasivní příjmy mi pomohou pokrýt některé výdaje. Ale pak se to stalo. Jedna z firem oznámila, že přestane vyplácet dividendy kvůli restrukturalizaci a další investice do rozvoje. Začal jsem panikařit a přemýšlet, co teď? Mám je prodat? Bude cena akcií klesat? Je to opravdu konec? Jak moc by mě to mělo zasáhnout? Hodně lidí mi říká, že by měl být člověk diversifikovaný a nevsázet všechno na jednu kartu, ale když už máte určité akcie v portfoliu a najednou vám začnou vydělávat méně nebo dokonce nic, co s tím vlastně dělat? Mám se zaměřit na jiné typy investic nebo to zkusit s jinými dividendovými akciemi? Co vlastně znamená, když firma přestane vyplácet dividendy? Je to známka toho, že je něco špatně, nebo jen dočasný problém? Opravdu bych rád znal názory ostatních na tuto situaci, protože se cítím trochu ztracený. Jaké máte zkušenosti s akciemi, které přestaly vyplácet dividendy? Co byste doporučili udělat dál?

199 slov
2 minut čtení
4. 9. 2023
Lukáš Kysela
Lukáš Kysela

Když dividendové akcie přestanou vyplácet, může to být dost frustrující. První věc, co bych udělal, je zjistit proč. Někdy je to dočasný problém, třeba kvůli krizi nebo investicím do budoucnosti. Zkus se podívat na výsledky společnosti a jestli je tam nějaký plán na návrat k dividendám. Pokud to vypadá, že je to trvalejší problém a firma se dostává do potíží, asi bys měl uvažovat o prodeji. Ale nenech se unést panikou, občas se trh srovná a ceny se zase zvednou. Diversifikace je důležitá, tak pokud nemáš jiné investice, zvaž nějaké jiné akcie nebo ETF zaměřené na dividendy. Hlavně ale nekupuj další akcie jen kvůli dividendám – musíš mít i dobrý základ ve firmách. Vždycky je lepší mít rozmanité portfolio, aby tě takové situace tolik nezasáhly.

125 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2024
Renata Škodová
Renata Škodová

Dividendy jsou fajn, ale bohužel se občas stane, že firmy je přestanou vyplácet. Když k tomu dojde, první věc je nespanikařit. Zjisti, proč firma přestala s dividendami – jestli je to kvůli něčemu dočasnému, nebo jestli mají vážnější problémy. Může to být restrukturalizace nebo investice do růstu, což nemusí nutně znamenat katastrofu. V každém případě si zhodnoť, jak moc ti to zasáhne do rozpočtu.

Diversifikace je klíčová. Pokud máš většinu peněz v několika málo akciích a jedna z nich selže, tak to bolí víc. Zkus se podívat i na jiné sektory nebo na akcie, které stabilně vyplácejí dividendy. Možná je lepší mít mix dividendových a nerentabilních akcií.

Když už máš akcie, co nevyplácí dividendy, můžeš je prodat, pokud vidíš lepší příležitosti jinde. Ale někdy je lepší počkat a sledovat situaci – akcie můžou časem znovu růst a dividendy se můžou vrátit. Všechny tyhle scénáře jsou normální součást investování. Hlavně si uvědom, že to není konec světa, jen další lekce na tvé investiční cestě.

162 slov
1.6 minut čtení
7. 1. 2025
Kamila Havlová
Kamila Havlová