Charts.cz/Fórum/Proč investovat do dividendových akcií v krizi?

Proč investovat do dividendových akcií v krizi?

Když se na nás valí krize, ať už je to ekonomická recese, zvýšená inflace nebo nejistota na trzích, často slýcháme rady, abychom byli opatrní s investicemi. Ale proč bych měl kupovat dividendové akcie právě teď? Vždyť ceny akcií mohou klesat a je tu riziko ztrát. Nehrozí mi, že budu mít peníze zamčené v něčem, co ztratí hodnotu? Mám strach, že když investuji do akcií, tak přijdou další špatné zprávy a já budu muset prodat za ještě nižší cenu. Je jasné, že investice do dividendových akcií může přinést stabilní příjem, ale jaký smysl má tohle všechno v době krize? Mám se spolehnout na to, že firmy budou schopné vyplácet dividendy i v těžkých časech? Jak si vlastně vybrat správné akcie s dividendovým výnosem, když je kolem tolik nejistoty? A co když se situace nelepší a já budu muset dlouho čekat na návrat svých investic? Má smysl riskovat v takových podmínkách? Rozhodně bych rád slyšel názory ostatních, kteří mají zkušenosti s investováním do dividendových akcií během krizových období. Co si o tom myslíte?

171 slov
1.7 minut čtení
13. 4. 2021
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová

Investování do dividendových akcií v krizi může mít smysl, i když to vypadá riskantně. Hlavně, pokud si vybereš kvalitní firmy, co mají stabilní cash flow a historií vyplácení dividend. I v těžkých časech některé společnosti dokážou udržet výplatu dividend, což ti může zajistit příjem, i když ceny akcií klesají. Navíc, pokud jsi ochotný tolerovat krátkodobé výkyvy, investice teď může být výhodná dlouhodobě. Když nakoupíš za nižší ceny, máš šanci na vyšší výnosy, až se trh zase zotaví. Pro správný výběr hledej firmy s nízkým zadlužením a silným postavením na trhu. Jasně, že existuje riziko a nikdy nevíš, co se stane, ale investovat do stabilních dividendových akcií může být stále rozumný krok v těžkých časech.

114 slov
1.1 minut čtení
25. 5. 2024
Bohuslav Dunka
Bohuslav Dunka

Jo, rozumím ti, krize nikdy nejsou příjemné. Ale právě v těchto obdobích může být investice do dividendových akcií docela rozumná. Firmy, který vyplácejí dividendy, obvykle mají stabilní cash flow a jsou zvyklé fungovat i v těžkých časech, takže je dost pravděpodobný, že i když ceny akcií klesnou, dividendy budou pokračovat.

Hlavně se soustřeď na firmy s dobrým záznamem vyplácení dividend a silným základem. Můžeš se podívat na sektory, který jsou víc rezistentní vůči krizím, třeba potraviny nebo utilities. Jo, ceny akcií můžou kolísat, ale pokud máš dlouhodobý pohled a neplánuješ hned prodávat, tak příjem z dividend ti může pomoct pokrýt ty poklesy.

A pokud situace nebude hned lepší, tak alespoň máš nějaké peníze zpátky díky těm dividendám. Není to bez rizika, ale pokud se dobře podíváš na fundamenty firem a nedáš na krátkodobé výkyvy, tak to může mít smysl. Mnoho investorů se tímhle způsobem dostalo přes krize v minulosti.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 6. 2022
Hana Sedláčková
Hana Sedláčková