Charts.cz/Fórum/Jak často bych měl rebalancovat svůj investiční portfoliu?

Jak často bych měl rebalancovat svůj investiční portfoliu?

Když se bavíme o investicích, často se setkáváme s termínem rebalancování portfolia, ale jak přesně to funguje a jak často bychom to měli dělat? Vím, že je důležité udržovat rozmanitost v našem portfoliu, abychom minimalizovali riziko a maximalizovali zisky, ale jaké jsou nejlepší praktiky pro rebalancování? Měli bychom to dělat každý měsíc, čtvrtletně, nebo stačí jednou za rok? A co když nějaká investice výrazně vzroste nebo naopak klesne – to by mělo vliv na naše rozhodnutí? Jaké faktory bych měl zohlednit při rozhodování o tom, kdy provést rebalancování? Zohledňuje se také aktuální tržní situace nebo ekonomické faktory? Mám pocit, že hodně lidí možná neví, jak správně reagovat na změny v trhu a jak jejich rozhodnutí ovlivnit jejich celkové investiční cíle. Také by mě zajímalo, zda je lepší mít pevný plán pro rebalancování nebo jednat na základě aktuální situace. Jaké máte zkušenosti s rebalancováním vašich portfolií? Jak často jste vy rebalancovali a co vám fungovalo nejlépe?

155 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2022
Milada Koutná
Milada Koutná

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často to dělat, je hodně na tobě. Někdo se drží pravidla jednou za rok, což může být fajn, pokud máš klidný přístup k investicím. Ale pokud máš portfolio, který se každej měsíc dost mění, můžeš rebalancovat častěji, třeba kvartálně. Důležitý je mít nějaký plán a neprovádět změny jen podle emocí.

Pokud nějaká investice hodně vyroste nebo naopak spadne, může to být důvod pro rebalancování. Přesně jak říkáš, udržovat diverzifikaci je klíčový pro minimalizaci rizika. A co se týče tržní situace, je dobrý sledovat ekonomické faktory, ale až tak moc bych to neřešil. Spíš se drž nějaký strategie.

Každopádně mít pevnej plán je lepší než reagovat na každou změnu na trhu. Měj svůj cíl a podle toho upravuj. Zatímco já osobně rebalancuju tak dvakrát do roka a zatím mi to funguje ok.

136 slov
1.4 minut čtení
25. 9. 2024
Roman Čermák
Roman Čermák

Rebalancování portfolia je fakt důležitý, ale jak často to dělat, je spíš na tobě a tvých cílech. Mnoho lidí doporučuje rebalancovat aspoň jednou ročně, ale záleží na tom, jak moc se ti mění podíly v portfoliu. Pokud máš nějakou investici, co hodně vzrostla nebo klesla, tak to určitě zvaž a klidně to udělej častěji, třeba čtvrtletně.

Zohlednit tržní situaci nebo ekonomické faktory je taky dobrý nápad, ale nebuď příliš nervózní ohledně každé drobné změny. Můžeš mít pevný plán, ale taky reagovat na to, co se děje na trhu. Nakonec jde o to, abys byl spokojený s tím, jak tvoje portfolio vypadá a jestli odpovídá tvým investičním cílům. Já osobně rebalancuju tak dvakrát do roka a přijde mi to jako fajn kompromis.

121 slov
1.2 minut čtení
29. 11. 2024
Veronika Štěpánová
Veronika Štěpánová