Charts.cz/Fórum/Co dělat, když akcie klesají?

Co dělat, když akcie klesají?

Jsem investor a poslední dobou sleduju, jak moje akcie neustále klesají. Cítím se z toho dost nervózně, protože jsem do toho dal spoustu peněz. Nechci panikařit, ale co byste mi poradili, když vidím, že hodnoty mých akcií padají dolů? Mám je prodávat nebo je držet dál a doufat, že se to zase zvedne? Jaké jsou vůbec důvody, proč akcie mohou klesat? Je lepší investovat do něčeho jiného nebo čekat na stabilizaci trhu? Zajímalo by mě i to, jestli existují nějaké strategie, které by pomohly minimalizovat ztráty v takovýchto situacích. A co třeba diverzifikace portfolia? Pomůže to vůbec? Jak to vidíte vy, když akcie padnou? Co děláte? Měli byste nějaké tipy nebo triky pro lidi jako jsem já, kteří se cítí bezradně v takovéhle situaci?

124 slov
1.2 minut čtení
13. 4. 2023
Pavel Holuša
Pavel Holuša

Když akcie klesají, je to dost stresující. První věc, co bych udělal, je zkusit si ujasnit, proč k tomu vůbec dochází. Může to být kvůli zprávám o firmě, ekonomice nebo třeba geopolitickým problémům. Než něco prodáš, zkus se podívat na fundamenty těch akcií. Jestli je firma pořád zdravá a má dobré vyhlídky, možná je lepší je jen držet.

Diverzifikace portfolia určitě pomůže. Když máš akcie v různých sektorech, tak to může zmírnit dopad poklesu v jedné oblasti. V případě velkých propadů se hodí mít i nějaké stabilnější investice, jako jsou dluhopisy nebo třeba nemovitosti.

Pokud jsi nervózní, tak nezapomeň, že trhy mají tendenci se vracet. Často je lepší nepodlehnout panice a nedělat unáhlené rozhodnutí. Možná bys mohl zvážit průměrování nákupů – kupovat víc akcí, když jsou levné. Ale pokud si nejsi jistý tím, co děláš, může být fajn probrat to s někým zkušenějším nebo se obrátit na finančního poradce.

147 slov
1.5 minut čtení
20. 9. 2024
Karolína Dubská
Karolína Dubská

Když akcie klesají, je fajn se nezbláznit. V první řadě, nesnaž se panikařit a neprodávej všechno bezhlavě. Zjisti, proč ty akcie padají – může za tím být špatná zpráva o firmě, změny v ekonomice nebo třeba celkový pokles trhu. Zvaž, jestli máš investice do kvalitních společností, které mají potenciál se zvednout. Pokud si myslíš, že je to jen dočasný pokles, možná bude lepší akcie držet a čekat na zotavení. Diversifikace portfolia ti může pomoct snížit riziko – když máš akcie v různých sektorech, tak třeba když jeden sektor klesá, jiný může růst. Taky můžeš přemýšlet o investicích do jiných aktiv jako nemovitosti nebo dluhopisy, když máš pocit, že trhy jsou nestabilní. Na závěr, sleduj trh a měj plán – to ti může pomoct cítit se víc v klidu.

128 slov
1.3 minut čtení
29. 10. 2024
Tereza Němcová
Tereza Němcová