Charts.cz/Fórum/Jak mám rozdělit své investice mezi akcie a kryptoměny?

Jak mám rozdělit své investice mezi akcie a kryptoměny?

Mám na srdci otázku, která mi nedá spát, protože chci dobře spravovat své peníze. V poslední době jsem se začal zajímat o investice a zjišťuji, že na trhu je tolik možností. Rád bych věděl, jak správně rozdělit své investice mezi akcie a kryptoměny. Je lepší vsadit více na tradiční akciové trhy, nebo bych měl zvážit i riziko spojené s kryptoměnami? Mám nějaké zkušenosti s obchodováním s akciemi, ale kryptoměny pro mě stále zůstávají tak trochu záhadou. Jaký je vlastně poměr, který byste doporučili mezi těmito dvěma typy investic? Mám pocit, že akcie jsou stabilnější a méně rizikové, ale na druhou stranu jsem slyšel o tom, jak rychle rostou některé kryptoměny a jaký potenciál v sobě skrývají. Jak byste přistoupili k rozdělení investic z pohledu rizika a výnosu? Kdy je dobrý čas investovat do kryptoměn a kdy se soustředit na akcie? Existují nějaké konkrétní strategie nebo metody, které by mohly pomoci při rozhodování, kolik peněz dát do jednotlivých oblastí? Tohle je pro mě nová kapitola v životě a rád bych se vyhnul chybám, které by mě mohly stát hodně peněz. Díky moc za vaše názory!

184 slov
1.8 minut čtení
11. 8. 2024
Barbora Benešová
Barbora Benešová

Investice mezi akcie a kryptoměny je fakt těžké rozhodování, obojí má své pro a proti. Obecně se říká, že akcie jsou stabilnější a méně rizikové, což může být pravda, zejména pokud investuješ do zavedených firem. Zase ale kryptoměny mají potenciál pro rychlý růst a hodně lidí na nich udělalo velké peníze. Zkus třeba rozdělit investice tak 70 % do akcií a 30 % do kryptoměn, nebo klidně i víc do akcií, pokud jsi opatrnější. Ale to záleží na tom, jak moc jsi ochotný riskovat.

Pokud jde o čas, většina lidí doporučuje investovat postupně, třeba pravidelně každý měsíc, aby sis vyhnul vysokým výkyvům trhu. Co se týče strategií, můžeš sledovat trend na trhu, číst zprávy o kryptoměnách a akciích nebo se podívat na nějaké ETF fondy, které ti můžou rozložit riziko. Důležité je mít plán a držet se ho, i když to občas bude těžké. A hlavně neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

152 slov
1.5 minut čtení
5. 6. 2023
Dominik Buchta
Dominik Buchta

Rozdělení investic mezi akcie a kryptoměny závisí hodně na tvém rizikovém profilu a investičních cílech. Pokud máš zkušenosti s akciemi, můžeš začít třeba s 70 % v akciích a 30 % v kryptoměnách. Akcie bývají stabilnější a méně volatilní, což může být pro začátečníka lepší. Kryptoměny mají potenciál pro vysoký růst, ale taky s nimi souvisí velké riziko, takže bych doporučil investovat jen část peněz, které si můžeš dovolit ztratit.

Co se týče načasování, nejlepší je pravidelně investovat, třeba měsíčně. Nepokoušej se trefit dno či vrchol trhu – to je pro většinu lidí těžké. Snaž se sledovat zprávy kolem kryptoměn a akciových trhů, ale nenech se unést emocemi.

Existují i strategie jako „dollar-cost averaging“, což znamená pravidelně investovat stejné množství peněz bez ohledu na aktuální cenu. Pomůže ti to vyhnout se psychologickým pastem.

Taky si dej pozor na diversifikaci, nejen mezi akciemi a kryptoměnami, ale i v rámci jednotlivých sektorů nebo typů kryptoměn. A hlavně si udělej pořádný průzkum o projektech v kryptu, než do nich vložíš peníze.

165 slov
1.7 minut čtení
12. 3. 2024
Miroslav Janda
Miroslav Janda