Charts.cz/Fórum/Jaký vliv mají zlato a stříbro na moje dlouhodobé portfolio?

Jaký vliv mají zlato a stříbro na moje dlouhodobé portfolio?

Zajímalo by mě, jak se zlato a stříbro promítají do dlouhodobého investičního portfolia? V poslední době jsem hodně přemýšlel o různých investičních aktivech a tyhle dva kovy se mi zdají jako zajímavé možnosti. Vím, že zlato je považováno za bezpečný přístav v dobách ekonomické nejistoty a stříbro také má své výhody, ale nevím přesně, jak by měly být zařazeny do portfolia. Mám nějaké akcie a podílové fondy, ale chtěl bych diversifikovat a přidat něco jako fyzické zlato nebo stříbro. Je lepší investovat do těchto kovů fyzicky, nebo spíše skrze ETF fondy? A jaký mají vliv na volatilitu mého portfolia? Chtěl bych také vědět, jestli mají tyto komodity vliv na inflaci a jak by mohly reagovat na změny úrokových sazeb. Je vůbec rozumné mít část investic ve zlatě nebo stříbře, když jsou ceny tak kolísavé? Jak to vidíte vy, kteří máte nějaké zkušenosti s touto problematikou? Jak bych měl začít s investováním do těchto kovů a co bych měl mít na paměti? Díky za rady!

164 slov
1.6 minut čtení
5. 5. 2021
Simona Kašparová
Simona Kašparová

Zlato a stříbro můžou být fajn doplněk do portfolia, zvlášť když chceš diversifikovat. Zlato se často považuje za ochranu proti inflaci a v krizových obdobích, když trhy padají, tak jeho cena většinou roste. Stříbro má podobné vlastnosti, ale je víc volatilní, takže jeho cena může dost kolísat.
Investice do fyzických kovů má svý výhody – máš je hmatatelně a můžeš je mít doma, ale je s tím spoustu starostí jako skladování a pojištění. ETF fondy jsou jednodušší, můžeš nakupovat a prodávat jako akcie.
Co se týče volatility tvého portfolia, zlato a stříbro to můžou trochu vyhladit, protože se chovají jinak než akcie. Když úrokový sazby rostou, zlato většinou ztrácí na atraktivitě, ale v období vysoké inflace můžou tyto kovy posílit.
Pokud už máš nějaké akcie a podílový fondy, tak přidání zlata a stříbra můžeš brát jako ochranu proti riziku. Začni s malým množstvím, abys viděl, jak ti to sedí. Hlavně si dej pozor na ceny a sleduj trendy. Hodně lidí říká, že mít část portfolia v těchto komoditách má smysl, ale chce to trošku strategii.

178 slov
1.8 minut čtení
23. 12. 2024
Alena Adamcová
Alena Adamcová

Takže zlato a stříbro, to jsou fakt zajímavý investice. Zlato je známo jako bezpečný přístav, takže když je ekonomika na houpačce, lidi do něj často investujou. Stříbro je zase víc průmyslový kov, takže má tendenci sledovat ekonomiku víc než zlato. Když už se rozhodneš, jak je zařadit do portfolia, tak bys měl mít na paměti diversifikaci. Možná 5-10% portfolia v těchto kovech by nemuselo být špatné. Můžeš investovat buď fyzicky – koupit si mince nebo cihly – nebo přes ETF, což je jednodušší a nemusíš se starat o skladování.

Pokud jde o volatilitu, tak ano, ceny zlata a stříbra můžou dost kolísat. Historicky ale v časech inflace tyhle kovy většinou rostou, což může pomoct ochránit tvoje portfolio. Co se úrokových sazeb týče, když jsou nízké, tak zlato obvykle roste, protože nenese úroky jako akcie nebo dluhopisy, ale když sazby rostou, může to zlatu uškodit.

Zvaž to podle svých cílů a tolerance rizika. Pokud ti to dává smysl a chceš diversifikovat, tak proč ne? Jen si dej pozor na ceny a načasování trhu. Zkus začít s menší částkou a uvidíš, jak na tom budeš.

181 slov
1.8 minut čtení
29. 5. 2023
Stanislav Janda
Stanislav Janda