Charts.cz/Fórum/Dlouhodobý trend cen stříbra a zlata

Dlouhodobý trend cen stříbra a zlata

Zajímalo by mě, jaké jsou vlastně dlouhodobé trendy cen stříbra a zlata? Co si o tom myslíte? Když se podívám na historii, tak mi přijde, že ceny těchto drahých kovů kolísají a já se obávám, že nebudu schopen správně odhadnout, do kterého z nich investovat. Mám pocit, že zlato je považováno za bezpečnou investici, ale co stříbro? Mohlo by být stříbro lepší alternativou nebo je jeho cena příliš nestabilní? Jaké faktory ovlivňují ceny stříbra a zlata? Myslíte, že je možné, že stříbro v budoucnu překoná zlato svou hodnotou, nebo bude zlato vždy na vrcholu? Jaké máte zkušenosti s těmito komoditami? Je dobré mít v portfoliu oba kovy, nebo se soustředit pouze na jeden z nich? A co třeba budoucí trendy v oblasti udržitelnosti a jejich možný dopad na cenu těchto kovů? Děkuji za všechny názory a postřehy!

137 slov
1.4 minut čtení
17. 5. 2024
Vojtěch Sedláček
Vojtěch Sedláček

Ceny stříbra a zlata jsou fakticky hodně kolísavý, to je pravda. Zlato se tradičně bere jako bezpečná investice, hlavně v krizových obdobích, zatímco stříbro má větší volatilitu a jeho cena často reaguje na průmyslovou poptávku. Stříbro má využití v technologii a fotovoltaice, což může hrát roli v budoucím vývoji cen. V posledních letech se občas mluví o tom, že stříbro by mohlo překonat zlato, ale je to spíš spekulace. Oba kovy mají své místo v portfoliu, záleží na tom, co od investice očekáváš. Co se týče udržitelnosti, ta by mohla zvednout poptávku po stříbře díky jeho využití v ekologických technologiích. Takže bych určitě nevylučoval ani jeden z nich.

108 slov
1.1 minut čtení
2. 2. 2025
Milada Tomešová
Milada Tomešová

Ceny stříbra a zlata mají fakticky dlouhou historii a faktory, co je ovlivňují, jsou různé. Zlato je často považováno za bezpečnou investici, protože hodně lidí do něj investuje v dobách nejistoty. Stříbro je na tom trochu jinak, jeho cena dost kolísá a závisí na poptávce v průmyslu, což je taky důvod, proč se může zdát jako riskantnější volba. Když se podíváš na trendy, zlato většinou udržuje stabilní hodnotu, zatímco stříbro může mít velké výkyvy. Mnozí investoři mají v portfoliu oboje – zlato pro stabilitu a stříbro pro potenciál růstu. Jestli se díváš na budoucnost a udržitelnost, stříbro by mohlo získat na hodnotě díky jeho použití ve obnovitelných technologiích. Takže tak nějak – obojí má své místo, ale záleží na tvém přístupu k riziku.

123 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Michaela Veselá
Michaela Veselá