Charts.cz/Fórum/Můžou dluhopisy přinést ztrátu peněz?

Můžou dluhopisy přinést ztrátu peněz?

Nedávno jsem začal uvažovat o investování do dluhopisů, protože jsem slyšel, že to může být bezpečnější alternativa než akcie. Ale teď se mi v hlavě honí otázka: Můžou dluhopisy vlastně přinést ztrátu peněz? Slyšel jsem, že když se úrokové sazby zvýší, ceny dluhopisů klesnou, což může znamenat, že pokud bych je chtěl prodat dřív, než vyprší jejich platnost, mohl bych na tom prodělat. A co když emitent dluhopisu zkrachuje? To by znamenalo, že nedostanu zpět ani vložené peníze, že jo? Hlavně mě zajímá, jestli je to skutečně tak rizikové jako akcie a jestli tomu nějak můžu předcházet. Jaké faktory bych měl zvážit při investování do dluhopisů, abych minimalizoval riziko ztráty? Je lepší investovat do státních dluhopisů nebo firemních? A co třeba inflace? Může ta také ovlivnit výnosy z dluhopisů? Opravdu bych rád pochopil, do jaké míry jsou dluhopisy bezpečné a jestli je rozumné je mít ve svém portfoliu jako stabilní prvek.

151 slov
1.5 minut čtení
18. 11. 2020
Michal Černý
Michal Černý

Jo, dluhopisy můžou přinést ztrátu, to je pravda. Když úrokové sazby stoupnou, ceny dluhopisů klesnou, takže pokud je chceš prodat dřív, než vyprší, můžeš na tom prodělat. A pokud emitent zkrachuje, tak dostaneš zpátky hodně málo nebo vůbec nic. To je dost rizikové, ale ne všude. Státní dluhopisy jsou obecně bezpečnější než firemní, ale i tak mají svý riziko. Je fakt dobrý sledovat inflaci, protože ta ti může snížit reálný výnosy z dluhopisů. Takže jo, mají nějakou stabilitu, ale nejsou úplně bez rizika. Rozhodně doporučuji mít v portfoliu kombinaci investic a nedávat všechny vejce do jednoho košíku.

97 slov
1 minut čtení
29. 7. 2022
Anna Růžičková
Anna Růžičková

No jasně, dluhopisy můžou přinést ztrátu. Jak jsi říkal, když úrokový sazby stoupnou, ceny dluhopisů klesnou, takže když je chceš prodat před splatností, můžeš na tom prodělat. A pokud emitent zkrachuje, tak fakt můžeš přijít o peníze – to se stává u firemních dluhopisů docela často. Státní dluhopisy jsou obecně bezpečnější, ale zase mají nižší výnosy.

Co se týče inflace, to je další věc – pokud inflace stoupne, reálný výnos z dluhopisů může klesnout a ty vlastně vyděláš míň než plánuješ. Takže je dobrý mít v hlavě, že i investice do dluhopisů nese riziko. Pokud chceš minimalizovat riziko, dívej se na ratingy dluhopisů a diversifikuj portfolio. Je fajn mít jak státní, tak firemní dluhopisy, ale s rozumem. Mít část portfolia v dluhopisech jako stabilní prvek je OK, ale nesmíš zapomínat na rizika.

131 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2023
Jarmila Machačová
Jarmila Machačová