Charts.cz/Fórum/Jaké jsou nejlepší dluhopisy na pasivní příjem v roce 2024?

Jaké jsou nejlepší dluhopisy na pasivní příjem v roce 2024?

V poslední době se čím dál víc zamýšlím nad tím, jak zajistit stabilní pasivní příjem a dluhopisy se mi zdají jako rozumná volba. Jenže s tolika různými typy a možnostmi, které jsou dnes na trhu, jsem trošku ztracený. Jak to vlastně funguje? Jaké konkrétní dluhopisy budou v roce 2024 nejlepší pro generování pasivního příjmu? Myslím tím nejen státní, ale i korporátní dluhopisy, pro které se zdá být velký zájem. A co třeba high-yield dluhopisy? Jsou vůbec bezpečné, nebo se mám obávat nějakých větších rizik? Zajímalo by mě také, jestli je lepší investovat do individuálních dluhopisů nebo třeba fondů, které je spravují. Chtěl bych znát názory lidí, kteří už mají s těmito investicemi nějaké zkušenosti. Jaké výnosy mohu očekávat a jak je to vlastně s daněmi? Je něco specifického, co bych měl mít na paměti při výběru dluhopisů v tomto roce? Když se podívám na aktuální situaci na trhu, jaké sektory nebo oblasti by měly být v hledáčku? Bude to vůbec dobrá investice v kontextu aktuálních ekonomických podmínek a inflace? Byl bych opravdu rád za všechny tipy a rady, které mi pomohou udělat informované rozhodnutí. Děkuji!

185 slov
1.9 minut čtení
8. 7. 2024
Václav Kučera
Václav Kučera

Takže, co se týče dluhopisů pro pasivní příjem v roce 2024, je tu pár věcí, co bys měl mít na paměti. Státní dluhopisy jsou většinou považovány za bezpečné, ale jejich výnosy nejsou žádná sláva. Korporátní dluhopisy můžou nabídnout lepší výnosy, ale s tím jde ruku v ruce vyšší riziko. High-yield dluhopisy sice lákají na vyšší úrokové sazby, ale víc riskuješ, protože firmy, které je vydávají, jsou často ve finančně horší situaci. Takže opatrně.

Pokud se rozhodneš investovat do individuálních dluhopisů, potřebuješ čas a znalosti na analýzu, což není pro každého. Fondy ti to usnadní, protože diverzifikují riziko. Co se týče sektorů, sleduj třeba technologie nebo obnovitelné zdroje – tam by mohly být příležitosti. A teď k inflaci – ta může snížit skutečný výnos z dluhopisů, takže je dobrý mít plán a například kombinovat s jinými investicemi.

Ohledně daní – záleží na tom, kde žiješ a jaké máš daňové pravidla. Obecně platí, že úroky z dluhopisů jsou zdanitelné. Zkrátka to chce udělat si domácí úkoly a možná se poradit s finančním poradcem. Když to shrnu – rozmysli si, jak moc riskovat chceš a vybírej opatrně!

183 slov
1.8 minut čtení
19. 11. 2024
Irena Rybářová
Irena Rybářová

No, co se týče dluhopisů na pasivní příjem v roce 2024, tak je to dost zajímavý téma. Státní dluhopisy jsou většinou považovaný za bezpečný přístav, ale jejich výnosy nejsou moc vysoký. Korporátní dluhopisy můžou nabídnout lepší výnosy, ale záleží na ratingu společnosti. High-yield dluhopisy sice lákají na vyšší úrok, ale tam už je dost rizika, protože může jít o firmy s horším hodnocením. Pokud chceš diversifikaci a menší riziko, možná bys měl kouknout na dluhopisové fondy – ty ti to rozloží napříč víc emitenty.

Při výběru se dívej na sektory, co teď frčí - třeba technologie nebo obnovitelné zdroje mohou být dobrý volby. Ale bacha na inflaci, to může s výnosy zamávat. Co se týče daní, tak v ČR je to s dluhopisy celkem přehledný, ale doporučuju si to ověřit u odborníka, abys nebyl překvapenej.

Celkově bych řekl, že investice do dluhopisů může být solidní krok pro pasivní příjem, ale jako vždycky, je dobrý mít rozumnou strategii a neinvestovat všechno do jednoho koše.

161 slov
1.6 minut čtení
6. 9. 2024
Dominik Trnka
Dominik Trnka