Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, které ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Jak zjistím, které ETF jsou nejlepší pro pasivní příjem?

Zajímá mě, jak vlastně vybrat správná ETF, která by mohla poskytnout slušný pasivní příjem. Už nějakou dobu sleduji trend investování do ETF a vím, že je to skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio bez nutnosti aktivity na denní bázi. Ale jak se v tom vlastně zorientovat? Co všechno bych měl zvážit při hledání těch nejlepších možností? Je dobré se dívat na výši dividendového výnosu, nebo třeba na stabilitu fondu a jeho historické výkony? A co třeba poplatky za správu? Mám pocit, že se v tom trochu ztrácím. Zatím jsem našel pár tipů na internetu, ale jakmile se dostanu k těm číslům a statistikám, začnu mít pochybnosti. Myslíte si, že by se hodilo podívat i na trendy v oboru, nebo je lepší se soustředit na konkrétní sektory, které mě zajímají? Jaké jsou vaše zkušenosti s ETF? Jak jste si vybrali ta nejlepší pro pasivní příjem? Díky předem za vaše rady!

149 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2021
Jaroslav Pešta
Jaroslav Pešta

Když vybíráš ETF pro pasivní příjem, soustřeď se hlavně na pár věcí. První je dividendový výnos - čím vyšší, tím lepší, ale dávej si pozor, ať to není jen nějaký krátkodobý zázrak. Stabilita fondu je taky důležitá, takže se mrkni na historické výkony. Pokud má ETF slušné výsledky i v krizích, to je plus.

Poplatky za správu jsou další věc, co bys měl prozkoumat. Nižší poplatky ti v dlouhodobějším horizontu ušetří dost peněz. Pak zvažíš, jestli se chceš dívat na konkrétní sektory nebo spíš na obecné trendy. Někdy je dobré zaměřit se na odvětví, co znáš nebo tě zajímají.

Nezapomeň se podívat i na likviditu ETF. Když budeš chtít prodat, nechceš se zaseknout. Na závěr bych doporučil projít si nějaké recenze a názory od ostatních investorů, často tam najdeš užitečné tipy a triky. Držím palce.

134 slov
1.3 minut čtení
15. 5. 2023
Lenka Pechová
Lenka Pechová

Když chceš vybrat nějaký ETF na pasivní příjem, tak si hlavně dej pozor na ty dividendy. To je klíčový faktor. Hledej ETF s vyšším dividendovým výnosem, ale nezapomeň koukat i na stabilitu a historii fondu. Občas se stává, že fondy s vysokými výnosy mají za sebou nějaké problémy, tak se radši podívej, jak si vedly v čase. Poplatky za správu jsou taky důležitý – čím nižší, tím lepší, aby ti co nejvíc zůstalo. Já osobně zkoumám i trendy v oboru a různý sektory, protože některý prostě rostou víc než jiný. Někdo dává přednost konkrétním oblastem jako technologie nebo zdravotnictví, což může přinést zajímavý výsledky. Takže jo, zkoumej to, srovnávej a hlavně se nenech zmást těma čísly – to chce čas a klid.

122 slov
1.2 minut čtení
11. 6. 2022
Roman Vacek
Roman Vacek