Charts.cz/Fórum/Jak zjistím, kolik stojí moje NFT?

Jak zjistím, kolik stojí moje NFT?

Mám nějaké NFT, které jsem si koupil před nějakou dobou, a docela mě zajímá, jak zjistit jejich aktuální hodnotu. Slyšel jsem, že ceny NFT se dost mění podle poptávky a toho, kdo je zrovna prodává nebo kupuje. Ale kde vlastně začít? Mám se podívat na nějaké weby nebo platformy, kde se s NFT obchoduje? Vím, že existují různé tržiště jako OpenSea nebo Rarible, ale nevím přesně, jak tam najít moje konkrétní NFT a jak zjistit, za kolik by se mohlo prodat. Existují nějaké nástroje nebo aplikace, které by mi mohly pomoci odhadnout cenu? A co když je moje NFT unikátní nebo má nějakou speciální hodnotu? Jak to zjistit? A co když je trh zrovna klidný nebo naopak hodně aktivní? Jak to všechno ovlivňuje cenu? Mám taky pocit, že bych měl sledovat trendy v umění a kultuře, abych měl lepší představu o tom, co by mohlo zhodnotit moje NFT. Jaký je nejlepší způsob, jak se dostat k těmto informacím? Jak často bych měl kontrolovat cenu svých NFT? Je vůbec možné říct, co přesně tvoří hodnotu NFT v očích kupujících? Omlouvám se za tolik otázek najednou, ale prostě chci mít jasno v tom, jak správně ocenit něco, do čeho jsem investoval.

199 slov
2 minut čtení
19. 10. 2023
Vlastimil Smola
Vlastimil Smola

Zjistit cenu svých NFT může být fakt oříšek. Zkus se podívat na tržiště jako OpenSea nebo Rarible, kde to většina lidí obchoduje. Musíš tam najít svůj NFT podle adresy peněženky nebo jména tvůrce. Na těch platformách uvidíš aktuální nabídky a co se podobné NFT prodávají.

Existují i různé nástroje a aplikace, které ti můžou pomoci s odhadem ceny, třeba NFT Price Floor nebo Rarity.tools pro zhodnocení rarity. Co se týče unikátních kousků, jejich hodnota může být dost subjektivní, takže to chce sledovat, jaký je zájem o daného umělce nebo projekt.

Trh je dost volatilní, takže když je klidnější období, ceny můžou klesat, zatímco v aktivních obdobích skáčou. Sleduj trendy v umění a kultuře, to ti může dát lepší představu o tom, co bude mít hodnotu.

Myslím, že je dobrý kontrolovat ceny pravidelně, ale ne zas každý den. A co tvoří hodnotu? No, kombinace rarity, poptávky a toho, jak moc je daný umělec nebo projekt populární. Hodně štěstí s oceněním!

157 slov
1.6 minut čtení
17. 4. 2024
Daniela Strnadová
Daniela Strnadová

Takže, abys zjistil, kolik stojí tvoje NFT, měl bys začít na nějakých tržištích jako OpenSea nebo Rarible. Tam si můžeš vyhledat svá NFT podle jejich adresy nebo jména. Tyto platformy ti ukážou aktuální ceny a nabídky. Je dobrý sledovat podobná NFT, co se prodávají, abys měl představu o trhu. Někdy existují i nástroje a kalkulačky cen, co ti pomůžou s orientací v hodnotě. Pokud máš něco unikátního, tak je to většinou o tom, co je právě trendy v umění a sběratelství. Sleduj komunity a sociální sítě, kde se o NFT hodně diskutuje. Tržní aktivita fakt dost ovlivňuje cenu – když je hodně lidí zájemců, často to vystřelí cenu nahoru. Tak jo, kontroluj ceny pravidelně, ale není třeba to dělat každý den. Prostě se snaž být v obraze a přizpůsobit se tomu, co se kolem tebe děje.

136 slov
1.4 minut čtení
21. 5. 2023
Tereza Vacková
Tereza Vacková