Charts.cz/Fórum/Jak reagovat na krizi s nemovitostmi?

Jak reagovat na krizi s nemovitostmi?

V poslední době se hodně mluví o tom, jak krize ovlivňuje trh s nemovitostmi. Zajímal by mě názor ostatních, jak by se měly nemovitosti chovat během takových obtížných časů. Myslíte, že je lepší nemovitosti nyní prodávat, nebo naopak nakupovat? Jaké faktory by měly hrát roli v rozhodování? A co si myslíte o cenách nemovitostí? Slyšel jsem názory, že by mohly klesat, ale zároveň i názory, že v některých oblastech se ceny mohou držet nebo dokonce růst. Je výhodné investovat teď, když je trh tak nejistý? Měly by nás zajímat také alternativní investice do nemovitostí, jako jsou podílové fondy nebo realitní crowdfunding? Jaké jsou pro a proti takového investování v dnešní době? A co záznamy o výnosech z pronájmu? Myslíte si, že se vyplatí investovat do nemovitostí na pronájem, nebo to může být riskantní krok? Jaké zkušenosti máte s investováním do nemovitostí během krize? Každý příspěvek a názor bude vítán!

149 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2023
Žaneta Benešová
Žaneta Benešová

Když začíná krize s nemovitostmi, je to vždycky těžký rozhodování. Z mého pohledu bych teď moc nemovitosti neprodával. Pokud máš něco, co má stabilní nájemce, tak to radši drž. Ceny mohou klesat, ale v některých lokalitách se stále drží nebo dokonce rostou. Je dobrý sledovat jaký jsou trendy v dané oblasti, třeba i podle počtu nových projektů nebo zaměstnanosti v okolí.

Pokud přemýšlíš o nákupu, tak to chce pečlivě zvažovat. Můžeš ulovit dobrou příležitost, ale zase nesmíš zapomínat na to, že trh je dost nejistý. Alternativní investice jako podílové fondy nebo crowdfunding můžou být fajn, ale tam je taky riziko, že se nezaplatí.

Ohledně pronájmu, pokud máš možnost investovat do nemovitosti na pronájem, tak se to vyplatí, pokud si uděláš průzkum a najdeš stabilní lokalitu s poptávkou. Ale zase – připrav se na to, že nájemci můžou mít problémy platit v krizi.

Mám zkušenosti s investováním během krize a občas jsem litoval, že jsem prodal moc brzy nebo naopak zainvestoval do špatné oblasti. Takže důležité je opravdu sledovat situaci a jednat chytře.

170 slov
1.7 minut čtení
12. 9. 2023
Zdeňka Hamplová
Zdeňka Hamplová

Když je krize, tak je to fakt složitý. Záleží na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Někteří říkají, že teď je nejlepší do nemovitostí investovat, protože pak se můžeš těšit na levnější ceny a dobrý pronájmy, ale jiní varují, že ceny můžou dál klesat, tak se to může pěkně prodražit. Hlavně je potřeba sledovat lokalitu – některý města nebo čtvrti můžou mít stabilní poptávku a ceny tam zůstanou nahoře. Můžeš zkusit i alternativní investice jako realitní fondy nebo crowdfunding, ale tam je to víc o důvěře v projekt a můžeš skončit s menším vlivem na výsledek. Co se týče pronájmu, tak zatím lidi potřebují bydlet, takže pokud koupíš dobrou nemovitost v žádané lokalitě, tak bys mohl mít slušný příjem. Ale chce to hodně promyslet a nezapomínat na náklady na údržbu a další výdaje. Každopádně, pohybovat se v krizi není pro slabší povahy.

142 slov
1.4 minut čtení
2. 1. 2024
Veronika Vojtěchová
Veronika Vojtěchová