Charts.cz/Fórum/Historické výnosy z realit vs. kryptoměny

Historické výnosy z realit vs. kryptoměny

Zajímalo by mě, jak si stojí historické výnosy z investic do realit v porovnání s kryptoměnami. V posledních letech jsme byli svědky ohromného růstu trhu s kryptoměnami, ale jak je to ve srovnání s tradičními investicemi do nemovitostí? Vím, že realitní trh má dlouhou historii a spoustu lidí na něm vydělalo, ale kryptoměny se zdají být tak atraktivní a rychlé. Kdybych se chtěl rozhodnout, jestli investovat do bytu na pronájem nebo do nějaké populární kryptoměny, co všechno bych měl vzít v úvahu? Jaké jsou vlastně průměrné výnosy z nemovitostí za posledních 10 let a jak je to třeba u bitcoinu nebo etherea? A co volatilita? Je investice do realit bezpečnější, nebo se mám připravit na větší riziko u kryptoměn? Mám pocit, že každá z těchto možností má své pro a proti, ale potřeboval bych víc informací o tom, jak se historické výnosy liší a co by mohlo být pro mě jako investora lepší volba. Díky moc za vaše názory!

159 slov
1.6 minut čtení
2. 2. 2024
Aleš Karásek
Aleš Karásek

Když to vezmeš celkově, tak investice do realit a kryptoměn mají hodně rozdílů. Historicky se ukazuje, že realitní trh je stabilnější. Průměrné výnosy z nemovitostí za posledních 10 let se pohybují kolem 8-10 % ročně, což sice není nic jako bitcoin, ale má to tu výhodu, že to není tak volatilní. Kryptoměny jako bitcoin nebo ethereum vystřelily v minulosti o stovky procent, ale pak šly zase dolů, takže tam je daleko víc rizika. Musíš taky počítat s tím, že s realitama máš větší kontrolu – můžeš pronajímat, renovovat... na kryptoměnách jsi víc závislej na trhu a náladě investorů. Takže pokud chceš něco víc stabilního a dlouhodobého, nemovitosti by mohly být lepší volba. Ale pokud se nebojíš rizika a máš chuť spekulovat, tak krypta můžou přinést větší zisky (ale i ztráty). Takže záleží, co hledáš – stabilitu nebo potenciál vysokého výnosu.

140 slov
1.4 minut čtení
8. 1. 2025
Zdeněk Mareš
Zdeněk Mareš

Když to srovnám, realitní trh je celkem stabilní, s průměrným ročním výnosem kolem 8-10 % za posledních deset let, což je dobrý výsledek. A nemovitosti mají tu výhodu, že ti dávají pravidelný příjem z nájmu. Na druhé straně, kryptoměny jako Bitcoin nebo Ethereum v posledních letech předvedly šílené skoky – třeba Bitcoin vzrostl od pár set dolarů na desítky tisíc, což dává potenciál pro obrovské zisky. Ale je to extrémně volatilní a klidně můžeš přijít i o hodně peněz během pár dní. Takže pokud toužíš po rychlých a vysokých výnosech, kryptoměny můžou být lákavý, ale neseš si větší riziko. Realita je víc o stabilitě a dlouhodobém plánování. Záleží na tom, co preferuješ – jestli jistotu a pravidelný příjem, nebo vzrušení a potenciální velké zisky s větším rizikem.

127 slov
1.3 minut čtení
29. 7. 2024
Olga Štěpánová
Olga Štěpánová