Charts.cz/Fórum/Jaké jsou největší výhody používání ETF místo akcií?

Jaké jsou největší výhody používání ETF místo akcií?

Zajímalo by mě, jaké konkrétní výhody mají ETF ve srovnání s přímým investováním do jednotlivých akcií? Mám na mysli, co všechno si člověk může odnést z toho, že se rozhodne investovat do ETF namísto toho, aby si kupoval akcie jednotlivých firem. Četl jsem, že ETF mohou nabízet diverzifikaci a nižší riziko, ale jak to vlastně funguje v praxi? Je to pravda, že když investujete do ETF, tak tím pádem rozkládáte riziko napříč více akciemi najednou? A co třeba náklady spojené s investováním do ETF? Jsou skutečně nižší než náklady na obchodování s akciemi? Jak je to se správou těchto fondů? Zajímalo by mě také, jestli je pro dlouhodobého investora lepší se dívat na ETF jako na pasivní formu investování, nebo jestli je možné najít i aktivně spravované ETF, které by mohly přinést vyšší výnosy. A co třeba likvidita? Je pravda, že ETF se obchodují jako akcie během celého dne a to by mohlo být výhodné pro někoho, kdo chce mít rychlý přístup k penězům? Jsem si vědom toho, že každá investice má svá rizika a nevýhody a rád bych slyšel názory ostatních na to, proč by se měli lidé rozhodnout pro ETF místo akcií. Jaké máte zkušenosti vy? Mohli byste mi poskytnout nějaké konkrétní příklady nebo situace, kdy bylo použití ETF výhodnější než investice do jednotlivých akcií?

217 slov
2.2 minut čtení
5. 6. 2022
Kateřina Chalupová
Kateřina Chalupová

Když se podíváš na ETF oproti akciím, fakt je, že ETF ti dají hned víc akcií v jednom balíčku. To znamená, že když něco spadne, tak to rozložíš mezi více firem a tím pádem ti to tolik neublíží. Diverzifikace je velká výhoda, protože s jednou akcí riskuješ víc než s celým fondem. Co se nákladů týče, většinou platíš nižší poplatky za správu než u aktivně spravovaných fondů a i obchodování s ETF bývá levnější než kupovat jednotlivé akcie pořád dokola.

Jasně, existují i aktivně spravované ETF, ale ty si většinou vezmou víc poplatků a ne vždycky to vyjde líp než pasivní správa. Pokud jde o likviditu, tak to máš pravdu - ETF můžeš koupit nebo prodat kdykoliv během dne na burze, což je super pro ty, co potřebují přístup k penězům rychleji.

Když to shrnu, pro dlouhodobého investora je ETF fajn volba kvůli nižším nákladům a diverzifikaci. Je dobré se kouknout na konkrétní situace – třeba v krizi se ti ETF mohou hodit víc než jednotlivé akcie, protože máš pokrytí napříč sektorama a firmama.

175 slov
1.8 minut čtení
23. 8. 2024
Václav Jirka
Václav Jirka

ETF mají fakt hodně výhod oproti akciím. První věc, co se ti bude líbit, je diverzifikace. Když koupíš ETF, tak vlastně investuješ do celého fondu, kde máš spoustu různých akcií. To znamená, že riziko je rozložený mezi víc firem, což ti pomůže, když nějaká akcie klesne. U jednotlivých akcií bys mohl dost prohrát, pokud zrovna ta tvoje firma nebude mít dobrý rok.

Další věc jsou náklady. S ETF obvykle platíš jen malý poplatek za správu, což může být ve výsledku levnější než neustálé nakupování a prodávání jednotlivých akcií. A jo, ETF se obchodujou celý den, takže pokud potřebuješ rychle peníze, můžeš klidně prodat kdykoliv během trhů.

Co se týče správy, většina ETF je pasivně řízená a sleduje indexy – to je fajn pro dlouhodobé investory, co nechtějí moc zasahovat do svých investic. Ale pokud chceš něco aktivního, tak taky existují ETF, které se snaží překonat trh.

Osobně jsem měl pár ETF a líbilo se mi, jak to funguje. Třeba když jsem investoval do sektoru technologií přes ETF místo do jedné akcie, tak jsem měl víc klidu ohledně volatilního trhu. Takže pokud hledáš způsob, jak investovat s menším stresem a s lepšími vyhlídkami na zisk bez nutnosti neustálého sledování jednotlivých akcí, ETF by mohly být pro tebe lepší volba.

205 slov
2.1 minut čtení
30. 6. 2024
Jaroslav Vávra
Jaroslav Vávra