Charts.cz/Fórum/Proč se pořád bojím investovat do kryptoměn?

Proč se pořád bojím investovat do kryptoměn?

Mám takový pocit, že se už nějakou dobu snažím přemýšlet o investování do kryptoměn, ale pokaždé, když se k tomu odhodlám, mě přepadnou obavy. Nejde jen o to, že kryptoměny jsou dost volatilní a ceny se mění každou chvíli, ale je tu i ten strach z toho, co když ztratím všechno? Všude kolem sebe vidím lidi, kteří mluví o svých úspěších s bitcoiny nebo ethereem, ale vždy mám na paměti ty příběhy o tom, jak lidé přišli o peníze v okamžiku, kdy trh šel dolů. Jak si vlastně mám být jistý, že je to dobrá investice? Mám si všechny ty informace pečlivě nastudovat nebo se spolehnout na někoho, kdo už má nějaké zkušenosti? A co když nakoupím a pak cena spadne? Jak se s tím psychicky vyrovnat? Navíc slyším spoustu diskuzí o různých altcoinech a NFT a já nemám tušení, jak se orientovat v těchto novinkách. Je to snad nějaký trend, který brzy pomine? Proč jsou lidé tak fascinovaní tímto světem? Mám mít vůbec důvěru v něco tak nového a neprozkoumaného? V konečném důsledku mě zajímá, jestli je možné nějak překonat ten strach a udělat krok směrem k investicím do kryptoměn. Jakou strategii bych měl zvolit? Měl bych začít s malými částkami a vyzkoušet si to postupně nebo rovnou skočit do toho po hlavě? Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké rady pro lidi jako já, kteří se pořád ještě bojí učinit první krok. Je to normální mít takové obavy? Jak se s nimi vypořádat?

245 slov
2.5 minut čtení
28. 1. 2024
Alena Machová
Alena Machová

Jo, chápu tě, ty obavy jsou úplně normální. Kryptoměny jsou fakt riskantní a ta volatilita je děsivá. Každý slyšel o tom, jak lidi vydělali balíky, ale málokdo mluví o těch, co přišli o vše. Dobrý nápad je začít s malými částkami, třeba jen tak pro zkoušku, abys nešel hned do toho po hlavě. To ti dá čas se s trhem seznámit a zjistit, jak to funguje.

Je dobrý si nastudovat základy a sledovat aktuální trendy, ale nedělej si z toho stres. Můžeš se připojit k nějakým diskuzím nebo skupinám s lidmi, co už v tom jsou delší dobu. Místo toho, abys se spoléháš na jednoho člověka, lépe mít víc pohledů.

A co se týče strachu z propadu cen – to je součást hry. Je fajn mít nějakou strategii, třeba investovat pravidelně a nesnažit se časovat trh. To ti pomůže psychicky zvládnout ty výkyvy. Ať už se rozhodneš jakkoliv, pamatuj, že riziko je vždycky součástí investování. Takže klidně to zkus a uvidíš! Akorát pamatuj, nikdy neinvestuj víc, než si můžeš dovolit ztratit.

171 slov
1.7 minut čtení
29. 11. 2023
Denisa Zachová
Denisa Zachová

Strach z investování do kryptoměn je naprosto normální, spousta lidí to tak má. Kryptoměny jsou fakt volatilní a ten strach z ztráty peněz ti může v hlavě dost kroužit. Je dobrý si vše pečlivě nastudovat, ale nezapomínej na to, že nikdo nemá 100% pravdu. Můžeš začít s menšími částkami, třeba kousek bitcoinu nebo etherea, abys viděl, jak to funguje bez velkého rizika. A pokud cena spadne, je to součást hry – trhy jdou nahoru a dolů, takže se s tím musíš nějak smířit. Jo, slyšíš o různých altcoinech a NFT, ale není nutný se do toho hned hrnout, spíš si najdi něco, co tě zajímá. Přesně jak říkáš, může to být trend, ale kdo ví? Klidně si dej čas a pomalu se do toho dostávej. Důvěra v něco novýho je těžká, ale pokud chceš investovat, tak začni opatrně a uvidíš, jak se ti bude dařit. Obavy jsou normální a překonání strachu chce čas.

153 slov
1.5 minut čtení
15. 3. 2024
Jarmila Jandová
Jarmila Jandová