Charts.cz/Fórum/Co přesně jsou NFT a jak fungují?

Co přesně jsou NFT a jak fungují?

Slyšel jsem o něčem, co se jmenuje NFT, ale fakt nevím, co to je. Jsou to nějaké obrázky nebo videa, co se prodávají za šílené peníze? Jaký je vlastně důvod, proč by někdo chtěl něco takového kupovat? Četl jsem, že to má co do činění s blockchainem nebo něčím podobným, ale úplně to nechápu. Jak to vlastně funguje? Můžete mi vysvětlit, proč jsou tyhle tokeny nezaměnitelné a co to znamená v praxi? Podle mě je to trochu divné kupovat něco, co si můžu stáhnout na počítač nebo telefon. Je tam nějaká hodnota v tom vlastnictví? Jak se určuje cena NFT a kdo vlastně tyto věci tvoří? Dává smysl investovat do NFT, nebo je to jenom další bublina jako byly kryptoměny před pár lety? Jaké jsou rizika a příležitosti spojené s těmito digitálními aktivy? Zajímalo by mě také, jak se dá začít s nákupem NFT, pokud bych se rozhodl do toho jít. Co bych měl vědět předtím, než investuji do něčeho takového?

161 slov
1.6 minut čtení
26. 6. 2023
Irena Kovářová
Irena Kovářová

NFT, nebo nezaměnitelné tokeny, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého unikátního digitálního aktiva, jako jsou obrázky, videa, hudba nebo dokonce i tweet. Fungují na blockchainu, což je technologie umožňující bezpečné a transparentní záznamy o vlastnictví bez potřeby prostředníků. To znamená, že když si koupíš NFT, máš záznam na blockchainu, který jasně ukazuje, že to patří tobě.

Proč by někdo chtěl platit velké peníze za něco, co si může stáhnout? No, je to jako s uměním nebo sběratelskými předměty – hodnota je často v tom vlastnictví a exkluzivitě. Když máš originál, který je ověřený a unikátní, tak to může mít pro někoho význam. Cena NFT se určuje podle poptávky a nabídky – čím víc lidí chce konkrétní NFT, tím víc za něj zaplatí.

Co se týče investic do NFT, to je dost riskantní. Trh je hodně volatilní a může připomínat bublinu. Někteří lidé na tom vydělali balík peněz, ale jiní naopak prodělali. Je dobrý si udělat pořádný průzkum a zjistit, co má smysl. Když chceš začít s nákupem NFT, většinou potřebuješ kryptoměnu (např. Ethereum) a účet na nějaké platformě jako OpenSea nebo Rarible. Musíš se zamyslet nad tím, co kupuješ a proč – ne všechno bude mít hodnotu v budoucnosti.

199 slov
2 minut čtení
28. 6. 2023
Kristýna Šilhavá
Kristýna Šilhavá

NFT, nebo nezaměnitelné tokeny, jsou jako digitální certifikáty vlastnictví pro unikátní věci, hlavně v online světě. Fungují na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje, že každý NFT je jedinečný a nemůžete ho zaměnit za jiný - proto nezaměnitelné. Tyhle tokeny se často spojují s obrázky, videi, hudbou nebo dokonce virtuálními pozemky. Když si koupíš NFT, vlastně kupuješ právo na ten konkrétní digitální objekt, i když kopie můžeš mít kdekoli. Odtud ta šílená cena – lidi jsou ochotní platit hodně za něco, co považují za vzácné nebo hodnotné.

Hodnota NFT se určuje hlavně poptávkou a nabídkou. Něco může mít obrovskou cenu, protože je to od známého umělce nebo má nějakou kultovní hodnotu. Co se týče investic, některý lidé vidí v NFT možnost zhodnocení, ale je to jako každá investice – riskantní. Můžeš na tom vydělat, ale taky přijít o peníze.

Pokud chceš začít s nákupem NFT, musíš mít kryptoměnu (většinou Ethereum) a účet na nějaké platformě jako OpenSea nebo Rarible. Je dobrý si nejdřív udělat průzkum a zjistit, co vlastně kupuješ. A pamatuj si, že to je dost volatilní trh, takže nic není jisté.

181 slov
1.8 minut čtení
22. 8. 2022
Daniela Netolická
Daniela Netolická