Jak poznat riziko a odměnu při investování do akcií?
Když se člověk rozhodne investovat do akcií, určitě narazí na pojmy jako riziko a odměna. Ale jak vlastně rozlišit, co je riziko a co je odměna? Mám pocit, že to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Například, existují akcie, které vypadají jako skvělá investice, ale pak člověk zjistí, že mají obrovské riziko spojené s jejich volatilností. Jak se dá zjistit, jestli ta potenciální odměna stojí za to riziko? Někdo říká, že bych měl sledovat historické výkony akcií a trhů, ale jak moc je to užitečné pro budoucí rozhodování? Co když se trh změní nebo nastanou nějaké neočekávané události? Je snadné říct, že vyšší potenciální výnosy jdou ruku v ruce s vyšším rizikem, ale jak konkrétně to aplikovat na konkrétní akcie? A co třeba diverzifikace portfolia? Pomůže mi to snížit riziko? Jaký je nejlepší způsob, jak analyzovat jednotlivé akcie z hlediska jejich rizika a odměny? Mám se zaměřit na fundamentální analýzu nebo technickou analýzu? Existují nějaké nástroje nebo metody, které by mi mohly usnadnit hodnocení těchto aspektů při investování do akcií? Jakým způsobem dokážu zhodnotit svoje osobní toleranci k riziku a jak ji vzít v úvahu při svých investičních rozhodnutích? Tyhle otázky mě fakt trápí a rád bych slyšel názory ostatních.