Charts.cz/Fórum/Proč investovat do dluhopisů, když úroky jsou tak nízké?

Proč investovat do dluhopisů, když úroky jsou tak nízké?

Zajímalo by mě, proč bych měl vůbec zvažovat investice do dluhopisů, když se všude mluví o tom, jak jsou úrokové sazby opravdu na minimu. Vždycky jsem slyšel, že dluhopisy jsou považovány za bezpečné investice, ale s těmi nízkými úroky se mi zdá, že to nedává moc smysl. Jaký je vlastně přínos investice do dluhopisů v takovém prostředí? Mám obavy, že nevydělám skoro nic a že bych měl raději hledat jiné možnosti, třeba akcie nebo kryptoměny, které slibují lepší výnosy. Co si o tom myslíte? Existují nějaké výhody investování do dluhopisů i v době nízkých úrokových sazeb? Jaké typy dluhopisů by mohly být zajímavé a co mám brát v úvahu při rozhodování? Rád bych slyšel názory a zkušenosti lidí, kteří se tímto tématem zabývají. Díky!

124 slov
1.2 minut čtení
27. 2. 2022
Jiří Liška
Jiří Liška

Když jsou úroky nízké, investice do dluhopisů sice nevypadají moc lákavě, ale mají svoje výhody. Především stabilita – dluhopisy jsou obecně méně volatilní než akcie. Když se rozhoduješ, co s penězi, je dobrý mít část portfolia v něčem bezpečnějším jako jsou státní dluhopisy nebo kvalitní firemní dluhopisy.

Navíc, i když úrokové sazby teď nejsou vysoké, tak když si koupíš dluhopis s fixní sazbou a později se úroky zvýší, jeho cena na trhu může klesnout, ale ty dostaneš stále tu původní sazbu do splatnosti. Taky je tu možnost reinvestice výnosů – pokud máš dluhopisy s nižším výnosem, ale pak investuješ jejich výnosy do jiných aktiv, můžeš to vyvážit.

Jestli chceš konkrétní tipy, zkus hledat dluhopisy od firem s dobrým ratingem nebo i nějaké ETF zaměřené na dluhopisy. Ujisti se, že víš, jaká je splatnost a riziko. A nezapomeň ohodnotit svůj celkový investiční cíl – jestli hledáš stabilitu nebo růst. Takže jo, i v době nízkých úroků mají dluhopisy své místo.

158 slov
1.6 minut čtení
30. 10. 2023
Jindřich Štefan
Jindřich Štefan

Investice do dluhopisů má i v době nízkých úroků několik výhod. Za prvé, dluhopisy jsou pořád považovány za stabilní a bezpečnější investici než akcie nebo kryptoměny. Když trhy kolísají, dluhopisy ti můžou nabídnout klidnější přístav, kde nejsou tak velké výkyvy. I když úroky jsou nízké, můžeš si vybrat dluhopisy s různými splatnostmi a typy, jako třeba korporátní nebo municipální. Ty občas nabízejí vyšší výnosy než státní dluhopisy.

Další věc je diverzifikace portfolia. Mít část peněz v dluhopisech ti může pomoct snížit celkový risk. A pokud se ekonomika zlepší a úrokové sazby vzrostou, hodnota stávajících dluhopisů může klesnout, ale ty už si na nich vydělal během doby držení.

Takže i když se může zdát, že to není úplně ideální doba na investice do dluhopisů, pořád bys měl zvážit jejich roli v celém tvém portfoliu. Dobrý mix mezi akciemi a dluhopisy může vůbec nemusí být špatný nápad.

143 slov
1.4 minut čtení
21. 3. 2024
Lenka Holušová
Lenka Holušová