Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do dluhopisů pro diverzifikaci portfolia?

Jak začít investovat do dluhopisů pro diverzifikaci portfolia?

Rád bych se zeptal na to, jakým způsobem začít investovat do dluhopisů, abych mohl diversifikovat své investiční portfolio. V poslední době čím dál tím víc slyším o důležitosti rozložení investic a chtěl bych se zaměřit i na dluhopisy, ale vůbec nevím, jak na to. Jaké druhy dluhopisů bych měl zvážit? Které jsou považovány za bezpečné a které naopak nesou větší riziko, ale mohou přinést vyšší výnos? Je lepší investovat do státních dluhopisů nebo firemních? Jak se vlastně určuje cena dluhopisu a co všechno ovlivňuje jeho výnosnost? Navíc mě zajímá, jak by měla vypadat moje investiční strategie – měl bych mít v portfoliu více různých dluhopisů nebo stačí jeden typ? A jaké množství peněz je vhodné investovat do dluhopisů, pokud už mám nějaké akcie a další investice? Zajímalo by mě také, zda existují nějaké konkrétní platformy nebo brokery, kde je možné snadno koupit dluhopisy. A poslední otázka – jak sledovat výkon svých dluhopisových investic? Budu vděčný za jakékoli rady a tipy, které mi pomohou se v této oblasti zorientovat.

168 slov
1.7 minut čtení
16. 1. 2025
Andrea Prokopová
Andrea Prokopová

Investování do dluhopisů je fajn způsob, jak diversifikovat portfolio. Takže začni tím, že si ujasníš, co vlastně chceš. Státní dluhopisy jsou obecně považovány za bezpečnější, protože je garantuje stát. Naopak firemní dluhopisy mohou nabídnout vyšší výnosy, ale nesou i větší riziko, hlavně pokud jde o méně stabilní firmy. Existují různé typy dluhopisů jako například korporátní, městské nebo zahraniční – záleží na tom, co ti vyhovuje.

Co se týče investiční strategie, je lepší mít v portfoliu víc různých dluhopisů pro snížení rizika. Pokud už máš akcie, tak třeba zvažit 20-30% portfolia do dluhopisů. Cena dluhopisu se určuje podle úrokových sazeb a dalších faktorů jako je kredibilita emitenta a tržní poptávka.

Koupit dluhopisy můžeš přes různé platformy a brokery – některé nabízejí přehlednější možnosti jako ETF na dluhopisy, což je super pro začátečníky. Sleduj výkon svých investic pomocí reportů nebo online nástrojů na platformách, kde investuješ.

Pokud chceš mít přehled a být v obraze, tak si najdi pár zdrojů informací o trhu s dluhopisy a sleduj novinky. Je to takhle dost jednodušší.

169 slov
1.7 minut čtení
25. 8. 2024
Žaneta Pavlíková
Žaneta Pavlíková

Investování do dluhopisů je super způsob, jak rozložit riziko v portfoliu. Nejdřív si ujasni, co vlastně chceš. Státní dluhopisy jsou považovány za bezpečné, protože je vydává vláda a mají nízké riziko nesplácení. Na druhou stranu firemní dluhopisy můžou nabídnout vyšší výnos, ale s větším rizikem. Můžeš zvážit i různé typy, jako jsou high-yield dluhopisy, které mají vyšší úrok, ale taky větší šanci na problémy.

Pokud už máš akcie, tak doporučuju mít v portfoliu víc typů dluhopisů, aby ses vyhnul velkým ztrátám. Když mluvíme o částkách, někdo doporučuje investovat 20-30% portfolia do dluhopisů, ale záleží na tvém věku a rizikovém profilu.

Co se týká nákupu, můžeš použít platformy jako Degiro nebo XTB, kde koupíš dluhopisy snadno a rychle. Sledování výkonu je pak otázka sledování úrokových sazeb a cen dluhopisů, což můžeš dělat přes ty samé platformy nebo i přes specializované weby.

Hlavně to chce trpělivost a postupně se učit víc o trhu s dluhopisy.

153 slov
1.5 minut čtení
10. 12. 2024
Helena Hrubá
Helena Hrubá