Charts.cz/Fórum/Jak začít sbírat NFT a na co si dávat pozor?

Jak začít sbírat NFT a na co si dávat pozor?

Zajímám se o svět NFT a chtěl bych se ponořit do sbírání digitálních aktů, ale nevím, kde začít. Má někdo zkušenosti s tím, jaké platformy jsou nejlepší pro nákup NFT? Jakým způsobem se vlastně dají získat a co všechno je potřeba k tomu, abych mohl začít? Slyšel jsem hodně o tom, jak jsou některé projekty přeceňované nebo naopak podceňované, takže bych rád věděl, jak rozpoznat hodnotné NFT od těch bezcenných. Je dobré mít nějaký konkrétní plán nebo strategii, když začínám? Co třeba poplatky za transakce – na co si dát pozor, aby mě to nezaskočilo? A co bezpečnost? Jak se chránit před podvody a ztrátou investic? Zajímá mě také to, jestli existují nějaké komunity nebo fóra, kde se mohu setkat s dalšími sběrateli a sdílet zkušenosti. Všechno kolem NFT mi přijde hrozně zajímavé, ale taky dost zmatené. Můžete mi prosím poradit, jak udělat první krok a na co byste si dali pozor v této oblasti?

155 slov
1.6 minut čtení
16. 11. 2024
Hana Mašková
Hana Mašková

Takže, pokud chceš začít se sbíráním NFT, tak nejdřív potřebuješ nějakou kryptoměnu. Většina platforem funguje na Ethereu, takže doporučuji si koupit ETH na burze jako Coinbase nebo Binance. Pak si vytvoř peněženku, třeba MetaMask, abys mohl ukládat svoje NFT.

Kde nakupovat? Dobré platformy jsou OpenSea, Rarible nebo Foundation. Na OpenSea najdeš snad všechno, ale pozor na kvalitu a hodnotu projektů. Zjisti si něco o tvůrcích a komunitě kolem těch projektů – to ti hodně napoví.

Hodnotné NFT poznáš podle popularity, rarity a komunitního zapojení. Snaž se vyhnout hype a slepému nakupování. Dobrý plán je rozumně investovat a nesázet všechno na jeden projekt.

O poplatcích – Gas fees můžou být vysoké, tak se podívej na transakční náklady, než něco koupíš. A co se týče bezpečnosti, vždycky kontroluj adresy a dávej si pozor na podvody. Když něco vypadá příliš dobře, tak pravděpodobně je.

Komunity najdeš třeba na Discordu nebo Redditu – tam je spousta lidí, co sdílejí tipy a zkušenosti. Takže hodně štěstí a neboj se ptát!

161 slov
1.6 minut čtení
1. 9. 2024
Michal Strnad
Michal Strnad

Tak jo, sbírání NFT může být fakt zábava, ale chce to mít trochu přehled. Začít můžeš na hlavních platformách jako OpenSea nebo Rarible, ty jsou dost populární. Nejprve si musíš založit peněženku (třeba MetaMask), abys mohl nakupovat a prodávat. Pak si dej pozor na poplatky za transakce – většinou se platí v ETH a ty fees můžou dost skákat, záleží na síti.

Co se týče hodnoty NFT, snaž se sledovat trendy a komunity na Discordu nebo Twitteru, tam se hodně probírá, co je teď v kurzu. Rozpoznat kvalitní projekty od těch podvodných není easy, ale vyhni se těm, co mají podezřelé weby nebo příliš slibují.

Bezpečnost je klíčová – nikdy nesdílej seed fráze a dávej pozor na phishingové pokusy. Můžeš se připojit k různým komunitám na Redditu nebo Discordu, tam potkáš lidi, co ti rádi poradí a podělí se o zkušenosti. Takže se neboj zkoušet nové věci, ale buď obezřetnej.

151 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2024
Josef Kovařík
Josef Kovařík