Charts.cz/Fórum/Můžu na NFT opravdu vydělat, nebo je to jen bublina?

Můžu na NFT opravdu vydělat, nebo je to jen bublina?

Zajímá mě, jak to vlastně s těmi NFT je. Pořád slýchám, že se o nich mluví jako o revoluci v umění a digitalizaci, ale zároveň mám pocit, že je v tom spousta spekulací a bublin. Když vidím, jak někteří lidé prodávají digitální obrázky za miliony, tak se ptám, jestli to není jen náhoda nebo nějaký trik. Opravdu mají NFT hodnotu, nebo je to jen dočasný výstřelek? Může někdo jako já, kdo se v tom moc nevyzná, skutečně vydělat peníze tím, že investuje do NFT? Jaké jsou rizika a na co si dát pozor? Je vůbec možné určit, které NFT mají potenciál růst v hodnotě? A co ti nováčci, kteří do toho skáčou bez znalostí? Jak asi dlouho může tahle "bublina" trvat? Mám strach, že bych mohl přijít o peníze. Jakou roli hraje umění versus technologie v hodnotě NFT? Je to opravdu budoucnost investování nebo jen módní záležitost? A co když se trh propadne, co to pro mě znamená? Mám investovat teď nebo počkat? Celkově vzato jsem zmatený a hledám nějaké odpovědi od lidí, kteří se o to zajímají. Jaké jsou vaše zkušenosti a názory na NFT jako investici?

188 slov
1.9 minut čtení
14. 7. 2022
Ondřej Kolář
Ondřej Kolář

Jo, NFT jsou teď fakt na vrcholu, ale je v tom spousta nejistoty. Můžeš na nich vydělat, ale taky můžeš hodně ztratit. Je to dost o štěstí a o tom, jestli se trefíš do trendu. Mnoho lidí se zbláznilo do digitálních obrázků a prodává je za šílené ceny, ale ne každé NFT má hodnotu. Skoro všechny jsou teď vlastně spekulace – pokud se najde někdo, kdo je ochoten zaplatit víc, tak je to super. Jinak máš jen další digitální soubor. Zároveň je důležité se podívat na umění a technologii – některé NFT mají dobrou myšlenku nebo komunitu za sebou, což může pomoci udržet jejich hodnotu. Na druhou stranu, tady jsou lidi, co skáčou do toho bez znalostí a pak brečí, že přišli o prachy. Jestli chceš investovat, buď opatrný a dělej si pořádný průzkum. Zjisti si, co tě zajímá a co má potenciál růst. Trh může klidně spadnout a pak bys mohl mít doma jen plno bezcenných tokenů. Takže jestli váháš, možná lepší počkat a sledovat situaci.

167 slov
1.7 minut čtení
27. 6. 2024
Roman Čermák
Roman Čermák

Tak hele, já ti to zkusím trochu objasnit. NFT můžeš vnímat jako digitální certifikát vlastnictví, co zaručuje, že ten obrázek je tvůj. Ale jo, ten trh je fakt dost spekulativní, takže je to jako s investicema do akcií, nebo kryptoměn – můžeš vydělat, ale taky přijít o všechno.

Hodnota NFT závisí na poptávce a nabídce, a když se o nějaké dílo hodně mluví, tak jeho cena roste. Ale spousta lidí investuje do věcí bez znalostí a pak se diví, že jejich kolekce ztratila na hodnotě. Není lehký určit, co poroste – některý umělci začnou být populární, jiný mizí.

O budoucnosti NFT se hodně spekuluje, někteří říkají, že to je revoluce v umění a digitalizaci, jiní varují před bublinou. Když trh spadne, tak většina nováčků bude mít problémy. Pokud chceš investovat, buď opatrnej, radši se poraď s někým, kdo tomu rozumí. Zvažuj investice jako dlouhodobou záležitost a nečekej rychlé zisky. Pokud nevíš, počkej a sleduj trh trochu víc.

157 slov
1.6 minut čtení
6. 2. 2025
Bedřich Prokop
Bedřich Prokop