Jak poznám, která ETF jsou špatné pro začátečníky?
Investování do ETF může být pro nováčky v oblasti financí dost matoucí. V poslední době se sice hodně mluví o tom, jak skvělou příležitost ETF nabízejí, ale jak vlastně poznat, které z nich nejsou vhodné pro začátečníky? Je to přece důležité, protože začít s nesprávnými investicemi může být docela riskantní. Jaké znaky bych měl hledat, abych mohl rozpoznat špatné ETF? Co třeba sledujte objem obchodů nebo výkonnost daného fondu? Přemýšlím také o poplatcích – kolik je vlastně příliš mnoho? A co rozmanitost ve složení fondu? Mám se obávat fondů, které mají příliš úzký záběr nebo investují do vysoce volatilních aktiv? Jaké další faktory by měly hrát roli při mém rozhodování? Je dobré brát v úvahu i reputaci správce fondu a jeho historii? Nebo je lepší se zaměřit čistě na výkonnost ETF v posledních letech bez ohledu na ostatní aspekty? Když si představím, že bych investoval do něčeho, co mě nakonec bude stát víc než jsem čekal, tak mě to dost odrazuje. Jak mohu tedy zjistit, že dané ETF je opravdu špatná volba pro mě jako začátečníka? Jaké rady byste mi dali, abych se vyhnul špatným rozhodnutím a spíše investoval do fondů, které mi mohou skutečně pomoci růst a dosáhnout mých finančních cílů?