Charts.cz/Fórum/Jak poznám, která ETF jsou špatné pro začátečníky?

Jak poznám, která ETF jsou špatné pro začátečníky?

Investování do ETF může být pro nováčky v oblasti financí dost matoucí. V poslední době se sice hodně mluví o tom, jak skvělou příležitost ETF nabízejí, ale jak vlastně poznat, které z nich nejsou vhodné pro začátečníky? Je to přece důležité, protože začít s nesprávnými investicemi může být docela riskantní. Jaké znaky bych měl hledat, abych mohl rozpoznat špatné ETF? Co třeba sledujte objem obchodů nebo výkonnost daného fondu? Přemýšlím také o poplatcích – kolik je vlastně příliš mnoho? A co rozmanitost ve složení fondu? Mám se obávat fondů, které mají příliš úzký záběr nebo investují do vysoce volatilních aktiv? Jaké další faktory by měly hrát roli při mém rozhodování? Je dobré brát v úvahu i reputaci správce fondu a jeho historii? Nebo je lepší se zaměřit čistě na výkonnost ETF v posledních letech bez ohledu na ostatní aspekty? Když si představím, že bych investoval do něčeho, co mě nakonec bude stát víc než jsem čekal, tak mě to dost odrazuje. Jak mohu tedy zjistit, že dané ETF je opravdu špatná volba pro mě jako začátečníka? Jaké rady byste mi dali, abych se vyhnul špatným rozhodnutím a spíše investoval do fondů, které mi mohou skutečně pomoci růst a dosáhnout mých finančních cílů?

202 slov
2 minut čtení
5. 3. 2024
Roman Pánek
Roman Pánek

Když vybíráš ETF, tak si dej pozor na pár věcí. První je objem obchodů – pokud je nízký, může to znamenat, že s tím bude problém při prodeji. Taky se dívej na poplatky, vysoké poplatky ti sníží výnosy, takže tak 0,2-0,5% je fajn. Rozmanitost portfolia je další důležitá věc; vyhýbej se příliš úzkým fondům nebo těm, co investují do vysoce rizikových aktiv. Historie správce fondu a jeho reputace taky hrajou roli – neinvestuj do něčeho, co nemá dobrou pověst. A nakonec, i když minulá výkonnost není všechno, může ti napovědět, jak si fond vedl v různých tržních podmínkách. Takže shrnuto: nízký objem, vysoké poplatky a úzké zaměření – to jsou červené vlajky. Raději vybírej diverzifikované fondy s rozumnými náklady a solidní historií.

122 slov
1.2 minut čtení
17. 4. 2024
Magdaléna Matoušková
Magdaléna Matoušková

Když vybíráš ETF, tak je dobrý dávat pozor na pár věcí. První je objem obchodů – pokud se s fondem moc neobchoduje, může to znamenat, že není moc populární nebo má nízkou likviditu, což ti může zkomplikovat prodeje. Pak jsou tu poplatky, ty mohou být dost vysoké a snížit ti výnosy – obecně platí, že nižší je lepší, ale když vidíš něco nad 0.5-1%, tak bys měl být opatrný. Složení fondu je taky důležitý, pokud investuje jen do jedný oblasti nebo má úzký záběr, tak to je riziko, který bys mohl chtít vyhnout. Volatilní aktiva jako kryptoměny nebo specifický sektor můžou být pro začátečníky dost riskantní, protože se ceny můžou hodně hýbat. A ano, reputace správce fondu a jeho historie hrají roli – fondy od renomovaných správců bývají většinou bezpečnější. Nakonec bych doporučil se podívat na dlouhodobou výkonnost – ale nespoléhej jen na poslední roky, radši si udělej obrázek za delší období. Takže souhrnně: dívej se na objem obchodů, poplatky, složení a správce fondu. To ti pomůže vyhnout se špatným ETF a najít ty lepší možnosti.

176 slov
1.8 minut čtení
4. 2. 2025
Patrik Jahoda
Patrik Jahoda