Charts.cz/Fórum/Může mě vysoký náklad na ETF zruinovat portfólio?

Může mě vysoký náklad na ETF zruinovat portfólio?

V poslední době se hodně zajímám o investice do ETF, protože jsem slyšel, že to je skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio bez nutnosti investovat do jednotlivých akcií. Ale teď mě trápí jedna otázka. Jak moc důležitý je vlastně náklad na správu ETF? Mám pocit, že některé fondy mají opravdu vysoké poplatky a obávám se, že by mě to mohlo stát hodně peněz v dlouhodobém horizontu. Může mě tedy ten vysoký náklad na ETF zruinovat mé investiční portfolio? Co když se rozhodnu investovat do ETF s nízkými náklady, ale pak zmeškám příležitosti u dalších fondů, které mohou být dražší, ale přitom nabízejí lepší výnosy? Jak si mám vybrat mezi náklady a výnosy? Je lepší držet se levnějších variant nebo zainvestovat do dražších fondů, které mohou přinést vyšší zisky? A jak celkově ovlivňují tyto poplatky výkon mého portfolia v průběhu let? Rád bych slyšel názory ostatních a jejich zkušenosti s tímto tématem. Myslíte, že by mě nízké poplatky mohly ochránit před velkými ztrátami nebo naopak mohou vysoké náklady na ETF znamenat, že bych měl raději hledat jiné investice? Děkuji za každou radu!

181 slov
1.8 minut čtení
8. 2. 2025
Daniela Kubíková
Daniela Kubíková

Vysoké náklady na ETF skutečně můžou výrazně ovlivnit tvé portfolio, hlavně pokud investuješ dlouhodobě. Ty poplatky se sčítají a můžou sežrat část tvých výnosů. Na druhou stranu, dražší ETF může mít lepší výkonnost nebo strategii, takže je to o rovnováze. Pokud zainvestuješ do levného fondu, můžeš ušetřit, ale zase můžeš minout šance na vyšší výnosy u těch dražších. Doporučil bych ti podívat se na historickou výkonnost fondů, nejen na poplatky. Někdy jsou levné fondy fajn, ale nemusí mít tak dobrou strategii nebo správu jako ty dražší. Takže jo, nízké poplatky tě můžou chránit před ztrátami, ale je dobrý si udělat domácí úkol a zjistit, co ti ten fond nabízí za služby a jak se choval v minulosti. Na konci dne je to o tom najít ten správný kompromis.

128 slov
1.3 minut čtení
27. 12. 2024
Jaroslav Hampl
Jaroslav Hampl

Jo, náklady na ETF můžou mít velký dopad na tvoje portfolio. I malý poplatek ročně se může v průběhu let hodně nasčítat. Třeba když máš ETF s 1% poplatkem a investuješ to dlouho, tak ti to sežere hodně zisků. Naopak s nízkým nákladem, dejme tomu 0,2%, to může být mnohem lepší volba. Ale pozor, někdy dražší ETF nabízejí lepší výnosy nebo specializované strategie, takže to chce všechno zvážit. Je dobrý se kouknout na historické výnosy a ne jenom na náklady. Ideální je najít nějaký balans mezi nízkými náklady a solidními výnosy. Když najdeš fond, co má nízké poplatky a zároveň slušný výkon, tak to je asi nejlepší cesta. Takže jo, snaž se vybírat chytře a porovnávej víc aspektů než jen náklady.

121 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2025
Lukáš Žák
Lukáš Žák