Může mě vysoký náklad na ETF zruinovat portfólio?
V poslední době se hodně zajímám o investice do ETF, protože jsem slyšel, že to je skvělý způsob, jak diverzifikovat své portfolio bez nutnosti investovat do jednotlivých akcií. Ale teď mě trápí jedna otázka. Jak moc důležitý je vlastně náklad na správu ETF? Mám pocit, že některé fondy mají opravdu vysoké poplatky a obávám se, že by mě to mohlo stát hodně peněz v dlouhodobém horizontu. Může mě tedy ten vysoký náklad na ETF zruinovat mé investiční portfolio? Co když se rozhodnu investovat do ETF s nízkými náklady, ale pak zmeškám příležitosti u dalších fondů, které mohou být dražší, ale přitom nabízejí lepší výnosy? Jak si mám vybrat mezi náklady a výnosy? Je lepší držet se levnějších variant nebo zainvestovat do dražších fondů, které mohou přinést vyšší zisky? A jak celkově ovlivňují tyto poplatky výkon mého portfolia v průběhu let? Rád bych slyšel názory ostatních a jejich zkušenosti s tímto tématem. Myslíte, že by mě nízké poplatky mohly ochránit před velkými ztrátami nebo naopak mohou vysoké náklady na ETF znamenat, že bych měl raději hledat jiné investice? Děkuji za každou radu!