Charts.cz/Fórum/Jaké výnosy můžu očekávat ze zlata vs. kryptoměny?

Jaké výnosy můžu očekávat ze zlata vs. kryptoměny?

Zajímalo by mě, jak to vlastně je s výnosy, když srovnám investice do zlata a do kryptoměn. V poslední době hodně slyším o bitcoinu a dalších altcoinech, které prý mohou přinést vysoké zisky. Na druhou stranu, zlato je taková klasika, která se drží už tisíce let a má pro mě určitou stabilitu. Jaké jsou vlastně reálné výnosy z obou těchto aktiv? Jak se liší v dlouhodobém horizontu? Mám pocit, že zlato může být bezpečná sázka, ale co když kryptoměny vyletí nahoru a já o to přijdu? Jsou vůbec nějaké statistiky nebo historická srovnání, která by mi mohla pomoct udělat si lepší obrázek? A co třeba investování do zlata v porovnání s investováním do různých kryptoměn? Je v tom nějaký výhoda nebo nevýhoda? Jaký je váš názor na rizikovost obou těchto možností? Odpovězte mi prosím na tyhle otázky, rád bych slyšel i váš názor na to, co je lepší volba pro investici v současné době.

154 slov
1.5 minut čtení
9. 6. 2024
Emil Šrámek
Emil Šrámek

Tak na tohle téma je spoustu názorů. Zlato je stabilní a má dlouhou historii jako uchovatel hodnoty, což hodně lidí považuje za výhodu, když přijde krize nebo inflace. Historicky se zlato pohybuje kolem 2-3% ročně, ale ty výkyvy jsou dost malé a není to žádná raketa. Naopak kryptoměny jako bitcoin jsou brutálně volatilní, klidně můžeš mít zisky i 100% za rok, ale taky ztráty, co ti rozbijou portfólio. Takže jo, pokud chceš něco bezpečnějšího a s menším rizikem, zlato je lepší volba.

Ale pokud jsi ochotný riskovat a hledáš potenciálně vyšší zisky, tak kryptoměny můžou být zajímavé. Mnoho lidí se na ně dívá jako na budoucnost financí. Je pravda, že se to může hodně měnit a trend může být v dlouhodobém horizontu jiný, ale statistiky ukazují, že v posledních letech kryptoměny vyrostly mnohem víc než zlato.

Osobně si myslím, že je dobrý mít v portfoliu obojí – něco stabilního jako zlato a něco rizikovějšího jako krypta. Takže to záleží na tvých preferencích, co chceš riskovat a jaký máš investiční horizont.

168 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2021
Oldřich Kalous
Oldřich Kalous

Když to vezmeš kolem a kolem, zlato je takový tradiční bezpečný přístav. Historicky se jeho cena zvyšovala v časech krize, takže ti může poskytnout stabilitu. V posledních letech měl bitcoin a další kryptoměny šílené výkyvy, ale i obrovské zisky – některé investice do krypta vzrostly o stovky procent. Jenže s tím přichází i velké riziko, protože trh je extrémně volatilní a dá se snadno ztratit hodně peněz.

Pokud chceš investovat dlouhodobě, zlato je fajn volba kvůli stabilitě, ale nečekej, že ti udělá zázraky v krátkým čase. Kryptoměny můžou přinést rychlejší zisky, ale připrav se na nervy a možná i velké ztráty.

Historicky zlato roste kolem 1-2% ročně, což není nic extra. Kryptoměny můžou mít průměrné roční výnosy od 20% výš, ale to je fakt těžké odhadnout.

Takže to shrnu: jestli hledáš stabilitu a klid, jdi spíš do zlata. Ale pokud máš žaludek na riziko a chceš potenciálně vyšší výnosy, kryptoměny by mohly být ta správná cesta. Vždycky ale pamatuj na to, že diverzifikace je zásadní – nemít všechno jen v jednom."

171 slov
1.7 minut čtení
8. 4. 2023
Kristýna Machačová
Kristýna Machačová