Charts.cz/Fórum/Jak vlastně fungují blockchainové technologie a proč jsou bezpečné pro investice?

Jak vlastně fungují blockchainové technologie a proč jsou bezpečné pro investice?

Zajímalo by mě, jak to celé s těmi blockchainovými technologiemi funguje. Všude se o tom mluví, jak mají potenciál změnit svět financí a všechny ty bankovní systémy, ale já tomu moc nerozumím. Když se řekne blockchain, tak si představím nějakou složitou technologii, ale co to vlastně znamená v praxi? Může mi někdo objasnit, jakým způsobem jsou transakce zaznamenávány a co to vlastně dělá s bezpečností těchto systémů? Slyšel jsem, že blockchain je decentralizovaný, což zní cool, ale jak to vlastně zaručuje, že moje investice jsou v bezpečí? Co když někdo chce podvádět nebo hacknout systém? Jak se chrání data a kdo kontroluje tyto transakce? A proč je tolik lidí přesvědčených o tom, že investice do kryptoměn a dalších blockchainových projektů jsou bezpečné? Jaké jsou vlastně výhody oproti tradičním investicím jako akcie nebo nemovitosti? Rád bych slyšel názory od těch, kteří do toho už nějakou dobu investují. Děkuji!

147 slov
1.5 minut čtení
26. 12. 2021
Elena Zachová
Elena Zachová

Blockchain je v podstatě decentralizovaná databáze, která zaznamenává transakce v blocích. Každý blok obsahuje několik transakcí a je propojen s předchozím blokem. Tím vzniká řetězec (chain). Když se udělá nová transakce, ta se ověřuje pomocí sítě počítačů, které kontrolují, jestli je všechno v pořádku. Tohle ověřování je důležité pro to, aby se zabránilo podvodům jako dvojímu utracení.

Bezpečnost blockchainu spočívá v tom, že když chce někdo něco změnit, musí se shodnout většina uživatelů v síti. To je dost těžké, protože blockchainy jako Bitcoin mají obrovské množství uživatelů a počítačů po celém světě. Pokud by někdo chtěl hacknout systém, musel by mieć víc než 50 % síly sítě, což je téměř nemožné.

Co se týče investic, lidé vidí potenciál v kryptoměnách jako alternativě k tradičním aktivům. Můžeš mít větší kontrolu nad svými penězi a nezávislost na bankách. Samozřejmě to má i své rizika a volatilitu, ale pro mnohé je to příležitost k výnosům, které by tradiční investice nemohly nabídnout.

Když si někdo dává peníze do kryptoměn, většinou věří tomu, že technologie blockchain má budoucnost a že se rozšíří i mimo finance. Ale jak říkám, musíš být obezřetný a důkladně zkoumat projekty, do kterých chceš investovat.

192 slov
1.9 minut čtení
10. 2. 2024
Zdeněk Janda
Zdeněk Janda

Blockchain je vlastně takový digitální účetní kniha, kterou nikdo nemůže jen tak změnit nebo smazat. Když se udělá nějaká transakce, jako třeba převod kryptoměny, tak se tahle transakce zapíše do bloku spolu s dalšími transakcemi. Ten blok se pak připojí k předchozím blokům – proto blockchain. Každý blok má svůj vlastní hash, což je něco jako otisk prstu, a pokud by někdo chtěl změnit něco v bloku, musel by změnit i všechny následující bloky, což je prakticky nemožné. To je ten důvod, proč je to bezpečné.

Decentralizace znamená, že data nejsou uložena na jednom místě - jsou rozptýlena mezi uživateli. Tím pádem je mnohem těžší hacknout systém nebo podvádět. Když chceš udělat transakci, ostatní uživatelé (nebo uzly) v síti ji musí potvrdit a ověřit. Takže žádný jeden člověk nemá kontrolu nad celým systémem.

Co se týče investic, tak lidé často říkají, že kryptoměny jsou „bezpečné“, protože nemůžeš ovlivnit trh tak snadno jako třeba u akcií. Samozřejmě, že to není bez rizika – ceny kryptoměn mohou hodně kolísat a můžeš přijít o peníze. Ale pro někoho to může být zajímavější než tradiční investice, protože tam vidí větší potenciál pro zisk. A taky je to víc anonymní a rychlejší než bankovní systémy.

Takže v krátkosti: blockchain je bezpečný díky své struktuře a decentralizaci. Investice do kryptoměn jsou riskantní, ale někteří lidé v tom vidí velkou příležitost.

223 slov
2.2 minut čtení
11. 6. 2023
Roman Netolický
Roman Netolický