Charts.cz/Fórum/Kombinace investic podle tolerance k riziku

Kombinace investic podle tolerance k riziku

Hledám rady, jak správně kombinovat různé investice s ohledem na to, jak moc jsem ochotný riskovat. Někde jsem četl, že je důležité mít vyvážené portfolio, ale nevím, jak to udělat. Jak zjistím, jaká je moje tolerance k riziku? Mám se spíše zaměřit na akcie nebo raději zvolit bezpečnější možnosti jako dluhopisy? Co říkáte na kryptoměny a NFT? Jsou pro mě vhodné, i když mám strach z volatility? Jak velkou část svého portfolia bych měl věnovat jednotlivým typům investic? Měli bychom brát v úvahu i investice do nemovitostí? Jak se na to díváte z pohledu dlouhodobého investování a budování pasivního příjmu? Vím, že každý má jinou situaci, ale zajímal by mě názor více lidí na to, jak si rozvrhnout investice podle toho, kolik jsem ochotný riskovat. Díky moc za vaše názory!

130 slov
1.3 minut čtení
21. 10. 2024
Richard Tvrdík
Richard Tvrdík

Když přemýšlíš o investicích, tak první věc, co bys měl udělat, je zjistit, jak moc jsi ochotný riskovat. Tolerance k riziku závisí na tvém věku, finanční situaci a cílech. Mladší lidé si můžou dovolit víc riskovat s akciemi, protože mají čas na obnovu ztrát. Kdežto starší lidé se většinou raději drží bezpečnějších možností jako dluhopisy.

Pokud jde o akcie vs. dluhopisy, tak je dobré mít mix. Například 60 % akcie a 40 % dluhopisy může být fajn pro středně rizikového investora. Kryptoměny a NFT jsou dost spekulativní, takže pokud máš strach z volatility, tak bych do toho nešel moc po hlavě. Klidně si dej malou část portfolia na experimenty, ale ne víc než třeba 5-10 %.

Investice do nemovitostí jsou taky skvělý způsob, jak diverzifikovat a budovat pasivní příjem, ale zvažuj náklady na údržbu a riziko prázdných bytů. Celkově se snaž udržet portfolio vyvážené podle své tolerance k riziku a dlouhodobých cílů. A pamatuj, že je dobré pravidelně přehodnocovat a upravovat své investice podle toho, jak se tvoje situace mění.

170 slov
1.7 minut čtení
4. 2. 2025
Jana Tomanová
Jana Tomanová

Dobrý den, no tak kombinace investic fakt záleží na tobě a hlavně na tom, jak moc jsi ochotnej riskovat. Tolerance k riziku se dá zjistit třeba tím, že si položíš otázky jako "jak bych se cítil, kdyby mi investice hodně spadla?" nebo "mám nervy na akcie?" Obecně platí, že když jsi mladší a máš víc času, můžeš zkusit víc akcií, ale když už jsi starší nebo chceš mít klidnější spánek, tak radši dluhopisy a nějaké konzervativní věci. Kryptoměny a NFT? To je pro lidi, co mají rádi riziko a umějí si hlídat trh. Pokud ti vadí volatility, radši se jim vyhni. Co se týká portfolia: hodně lidí doporučuje 60 % akcie a 40 % dluhopisy pro střední riziko. Nemovitosti jsou taky super investice, pokud na to máš prachy. Dlouhodobě je fajn mít něco stabilního a budování pasivního příjmu jde ruku v ruce s tím. Takže si to hezky rozmysli podle sebe a svých cílů.

154 slov
1.5 minut čtení
5. 2. 2025
Vladimíra Mašková
Vladimíra Mašková