Charts.cz/Fórum/Jaké ETF fondy bych měl sledovat v roce 2025?

Jaké ETF fondy bych měl sledovat v roce 2025?

Plánuju se více zaměřit na investice do ETF fondů a přemýšlím, které z nich by mohly být zajímavé pro nadcházející rok 2025. Slyšel jsem, že ETF fondy jsou skvělou možností, jak diverzifikovat portfolio bez nutnosti vybírat jednotlivé akcie. Zajímá mě, jestli je lepší sledovat akciové ETF, nebo třeba nějaké tematické fondy zaměřené na technologie nebo obnovitelné zdroje. Vím, že trh s ETF se neustále vyvíjí a objevují se nové trendy, ale nevím, jak se v tom orientovat. Mluví se o různých sektorech, jako je zdravotnictví nebo umělá inteligence, a přemýšlím, zda se vyplatí do těchto oblastí investovat právě prostřednictvím ETF. Také by mě zajímalo, jaké máš zkušenosti s náklady spojenými s těmito fondy a jak moc to ovlivňuje celkovou návratnost investice. Myslíš, že je dobré sledovat nějaké konkrétní ukazatele nebo benchmarky v případě ETF? A co si myslíš o investicích do mezinárodních ETF? Dává smysl diverzifikovat i geograficky? Pokud máš nějaké tipy na konkrétní fondy nebo platformy, kde se dají tyto ETF koupit, budu rád za každý podnět. Jaká je tvoje zkušenost s tímto typem investování a co bys doporučil někomu, kdo začíná?

183 slov
1.8 minut čtení
7. 3. 2023
Simona Šrámková
Simona Šrámková

Pokud jde o ETF na rok 2025, určitě bys měl koukat na akciové fondy zaměřené na technologie a obnovitelné zdroje. Tyhle sektory mají velký potenciál a trend se zdá být pozitivní. Fondy jako ARK Innovation ETF nebo iShares Global Clean Energy ETF by mohly být zajímavé. Co se týče nákladů, sleduj TER (total expense ratio), větší náklady mohou výrazně snížit tvou návratnost, takže je lepší vybírat fondy s nižšími poplatky. Když už jsi zmínil tematické fondy, ty jsou fajn, ale dej si pozor, ať se nepustíš do příliš úzkých segmentů. S mezinárodními ETF to dává smysl pro diverzifikaci, takhle si můžeš rozložit riziko. Zkus třeba MSCI Emerging Markets ETF, pokud chceš investovat do rozvojových trhů. A k platformám, doporučuji podívat se na Degiro nebo Interactive Brokers, mají dost širokou nabídku a dobré poplatky. Začněni s menšími investicemi a sleduj, jak to funguje, časem se vyprofiluješ v tom, co ti sedí.

150 slov
1.5 minut čtení
14. 12. 2024
Jakub Hlaváč
Jakub Hlaváč

Takže, co se týče ETF v roce 2025, určitě bych se zaměřil na akciové fondy, hlavně ty tematické zaměřené na technologie a obnovitelné zdroje. To teď frčí a myslím, že to má potenciál. Taky se hodně mluví o umělé inteligenci a zdravotnictví, což by mohlo být zajímavý směr. Já osobně sleduju náklady u ETF, protože ty nízké poplatky ti fakt pomohou udržet lepší návratnost. Když už se bavíme o ukazatelích, tak bych doporučil sledovat výkonnost fondů vůči benchmarkům, abys viděl, jak si vedou. Mezinárodní ETF jsou taky fajn pro diverzifikaci, zvlášť pokud chceš pokrýt různé trhy. Co se týče platforem, tak Zlato nebo Degiro jsou celkem oblíbené. Když začínáš, tak se nehon za rychlým ziskem a radši si to pořádně prostuduj. Držím palce!

123 slov
1.2 minut čtení
11. 11. 2024
Michal Strnad
Michal Strnad