Charts.cz/Fórum/Kolik ETF bych měl mít v portfoliu, aby to bylo rozumné?

Kolik ETF bych měl mít v portfoliu, aby to bylo rozumné?

Když uvažuju o investicích a hledám způsob, jak efektivně rozložit riziko, často narazím na otázku kolem ETF. Zajímalo by mě, kolik různých ETF vlastně přidat do svého portfolia, aby to bylo rozumné a zároveň mi to přineslo nějaký ten zisk. Vím, že diverzifikace je důležitá, ale nechci to přehnat s počtem různých fondů. Mám pocit, že čím víc ETF, tím víc chaosu, ale na druhou stranu nechci mít na účtu jen jedno nebo dvě a riskovat příliš velké ztráty. Jak vůbec vybrat ty správné ETF? Měli by to být spíše akciové fondy, nebo je lepší kombinace s dluhopisy či třeba komoditami? Je dobré mít v portfoliu i nějaké tematické ETF, třeba zaměřená na obnovitelné zdroje nebo technologie? A co likvidita těchto fondů – má to taky vliv na rozhodování? Jak se vlastně určuje ideální počet ETF v portfoliu? Je to individuální záležitost, nebo existují nějaká obecná pravidla? Rád bych slyšel názory těch, co už s investováním mají zkušenosti. Jaké máte tipy a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já?

169 slov
1.7 minut čtení
19. 11. 2023
Viktor Procházka
Viktor Procházka

Není to moc jednoduchý odpovědět, protože každý má jinou toleranci k riziku a investiční cíle. Obecně se říká, že pro rozumnou diverzifikaci je fajn mít tak 5-10 různých ETF. Tím pokryješ různé sektorové i geografické oblasti a snížíš riziko. Co se týče výběru, akciové ETF jsou super, ale klidně přidej i nějaké dluhopisové pro stabilitu nebo komoditní fondy, pokud chceš ochranu proti inflaci. Tematické ETF můžou být zajímavé, ale dej si pozor na to, aby ti nezabraly celý portfolia – měly by být spíš doplněk. Likvidita je taky důležitá – radši vybírej fondy s vyšším objemem obchodování, aby ses vyhnul problémům při prodeji. Ideální počet ETF je dost individuální, takže si zvaž, co ti sedí nejlíp. Zkus se kouknout na historické výkonnosti a náklady fondů, to ti může pomoct v rozhodování.

131 slov
1.3 minut čtení
28. 12. 2023
Blanka Janoušková
Blanka Janoušková

Když uvažuješ o počtu ETF v portfoliu, tak se většinou doporučuje mít tak mezi 5 a 15 různými fondy. To je taková zlatá střední cesta, která ti umožní diversifikaci a zároveň nenechá tvé portfolio úplně rozpadnout. Samozřejmě, že to fakt záleží na tvých cílech a ochotě riskovat. Měl bys mít hlavně nějaké akciové ETF, ale klidně přidej i pár dluhopisových, aby se to trochu vyrovnalo. Komodity můžou být zajímavý doplněk, ale s tím opatrně, protože jsou dost volatilní.

Tematické ETF, jako třeba na obnovitelné zdroje nebo technologie, můžou být super pro růstový potenciál, ale zas se musíš mít na pozoru před přílišnou koncentrací. Likvidita je taky důležitá – když bys potřeboval prodat, nechceš se dostat do situace, kdy nemůžeš najít kupce.

Ideální počet ETF není žádná věda, spíš to ber jako osobní preference a jak moc máš rozumět tomu, co vlastně držíš. Někteří lidé mají radši víc fondů pro klid a jiní si vystačí s pár pečlivě vybranými. Takže v klidu vyber fondy, které ti sedí a sleduj jak se jim daří.

170 slov
1.7 minut čtení
14. 7. 2023
Eduard Jaroš
Eduard Jaroš