Kolik ETF bych měl mít v portfoliu, aby to bylo rozumné?
Když uvažuju o investicích a hledám způsob, jak efektivně rozložit riziko, často narazím na otázku kolem ETF. Zajímalo by mě, kolik různých ETF vlastně přidat do svého portfolia, aby to bylo rozumné a zároveň mi to přineslo nějaký ten zisk. Vím, že diverzifikace je důležitá, ale nechci to přehnat s počtem různých fondů. Mám pocit, že čím víc ETF, tím víc chaosu, ale na druhou stranu nechci mít na účtu jen jedno nebo dvě a riskovat příliš velké ztráty. Jak vůbec vybrat ty správné ETF? Měli by to být spíše akciové fondy, nebo je lepší kombinace s dluhopisy či třeba komoditami? Je dobré mít v portfoliu i nějaké tematické ETF, třeba zaměřená na obnovitelné zdroje nebo technologie? A co likvidita těchto fondů – má to taky vliv na rozhodování? Jak se vlastně určuje ideální počet ETF v portfoliu? Je to individuální záležitost, nebo existují nějaká obecná pravidla? Rád bych slyšel názory těch, co už s investováním mají zkušenosti. Jaké máte tipy a co byste doporučili začátečníkům jako jsem já?