Charts.cz/Fórum/Co jsou NFT a jak do nich mohu investovat?

Co jsou NFT a jak do nich mohu investovat?

Zajímá mě, co to vlastně ty NFT jsou a jak do nich můžu investovat. Slyšel jsem o tom, že je to nějaká forma digitálního umění nebo sběratelských předmětů, ale moc tomu nerozumím. Jak se vůbec NFT vytvářejí a co je k tomu potřeba? Mám pocit, že to může být zajímavá příležitost, ale nevím, kde začít. Jaké platformy jsou nejlepší pro nákup nebo prodej NFT? A co bych měl vědět o cenách? Slyšel jsem, že některé NFT se prodávají za miliony, ale jak zjistím, jestli je to pro mě rozumná investice? Mám také obavy z rizik, protože slyším různé názory na to, jestli je to bublina nebo ne. Může mi někdo poradit, jak se do toho pustit krok za krokem? Děkuji!

120 slov
1.2 minut čtení
25. 1. 2024
Romana Richterová
Romana Richterová

NFT, neboli non-fungible tokens, jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví unikátního digitálního předmětu, jako je umění, videa nebo dokonce tweet. Každý NFT je jedinečný a nelze ho nahradit něčím jiným, což je odlišuje od kryptoměn jako Bitcoin.

Pokud chceš investovat do NFT, nejdřív si musíš pořídit kryptoměnu, většinou Ethereum, protože většina NFT se obchoduje na platformách jako OpenSea nebo Rarible. Na těchto stránkách si můžeš prohlížet nabídku NFT a kupovat je. Vytvoření NFT je taky docela jednoduchý – potřebuješ nějaký digitální obsah (obrázek, video) a platformu jako Mintable, kde si ho můžeš „vyrazit“ jako NFT za poplatek.

Ceny NFT se dost liší, od pár dolarů po miliony. Závisí to na poptávce a prestiži umělce nebo projektu. Měj na paměti, že trh s NFT je dost volatilní. Je dobrý mít přehled o tom, co se prodává a jaké trendy se objevují. Můžeš si nastavit limity na investice a neinvestovat víc, než jsi ochoten ztratit.

Rizika tu určitě jsou, hodně lidí o tom mluví jako o bublině. Takže jo, udělej si pořádný průzkum a zjisti, co chceš koupit. Než začneš s investicemi, prostuduj si trh a zjisti, co dává smysl pro tebe.

188 slov
1.9 minut čtení
17. 11. 2024
Petr Král
Petr Král

NFT jsou vlastně digitální certifikáty, které dokazují vlastnictví nějakého digitálního aktiva, jako je umění, hudba nebo i videa. Vytvářejí se na blockchainu, což je technologie, která zajišťuje jejich bezpečnost a jedinečnost. Aby ses do toho dostal, potřebuješ kryptoměnovou peněženku (třeba MetaMask) a nějaké Ethereum, protože většina NFT funguje na Ethereum síti.

Co se týče nákupu a prodeje, existuje pár populárních platforem jako OpenSea, Rarible nebo Foundation. Můžeš si tam procházet různé NFT a koupit je přímo. Ceny se dost liší – některé kousky jdou za pár dolarů, jiné za miliony, takže si dej pozor na to, co kupuješ. Sleduj trendy a poptávku v komunitě.

Rizika tu jsou, to je jasný. Mnoho lidí mluví o bublině, takže investuj jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Je dobrý sledovat vývoj trhu a různé projekty. Zkus začít s menšími částkami a uvidíš, jak ti to půjde. Důležité je mít přehled o tom, co kupuješ a proč.

151 slov
1.5 minut čtení
30. 5. 2024
Zuzana Fojtíková
Zuzana Fojtíková