Charts.cz/Fórum/Co je to NFT a proč bych do něj měl zvážit investici?

Co je to NFT a proč bych do něj měl zvážit investici?

Mám takový dotaz, který se mi honí hlavou už delší dobu. Slyšel jsem o něčem, čemu se říká NFT, ale pořád mi to není úplně jasné. Co vlastně ta zkratka znamená a jaký má význam? Vím, že se to hodně skloňuje v souvislosti s uměním a digitálními sběratelskými předměty, ale jak to celé funguje? Jak je možné, že něco digitálního může mít takovou hodnotu, když si to může každý stáhnout nebo zkopírovat? A co to vlastně obnáší pro někoho, kdo by do toho chtěl investovat? Je to riskantní, nebo se na tom dá slušně vydělat? Zajímalo by mě také, jestli je nějaký způsob, jak bezpečně koupit NFT nebo na co si dát pozor, abych nenaletěl nějakým podvodníkům. Taky jsem slyšel, že NFT může být i forma investice do nemovitostí nebo jiných aktiv. Je to pravda? Jaké jsou výhody a nevýhody investování do NFT oproti tradičním formám investic jako jsou akcie nebo zlato? A konečně, jaké jsou trendy v této oblasti? Jaké druhy NFT jsou teď populární a co by mohlo být zajímavé pro budoucnost? Opravdu bych rád dostal nějaké názory od lidí, kteří tomu rozumí lépe než já.

188 slov
1.9 minut čtení
1. 3. 2024
Rudolf Novotný
Rudolf Novotný

NFT znamená „non-fungible token“, což je vlastně digitální certifikát, který dokazuje vlastnictví nějakého unikátního digitálního majetku, třeba umění, videí nebo herních itemů. Je to jako mít originál obrazu, i když si ho můžeš stáhnout nebo zkopírovat. Ten originál ale nikdo jiný nemá a právě to mu dává hodnotu. Investice do NFT může být riskantní, protože trh je dost volatilní a ceny mohou rychle klesat nebo stoupat. Kdo chce investovat, měl by se podívat na ověřené platformy jako OpenSea nebo Rarible a dávat pozor na podvody – třeba si ověřit, že autor NFT je legit a že se neprodávají falešné kusy.

Kromě umění se NFT používají i pro nemovitosti, takže to není jen o sběratelských předmětech. Výhoda? Můžeš mít něco unikátního a potenciálně cenného, nevýhoda? Trh je hodně spekulativní a můžeš lehce přijít o peníze. V poslední době jsou populární NFT jako digitální umění a collectible karty. Trendy se pořád mění, ale jakmile se víc lidí dozvídá o NFT, mohly by se objevit i nové příležitosti v jiných oblastech. Zkrátka, pokud tě to zajímá, udělej si průzkum a buď opatrnej.

178 slov
1.8 minut čtení
1. 10. 2024
Alois Žižka
Alois Žižka

NFT je zkratka pro Non-Fungible Token, což je vlastně digitální certifikát, že něco vlastníš. Tyhle tokeny se většinou používají pro umění, videa nebo jiný digitální obsah, a to proto, že dokážou prokázat originalitu a vlastnictví. I když si můžeš obrázek stáhnout nebo zkopírovat, ten token říká: "Hele, tohle je originál a patří to mně!" To je důvod, proč za ně lidi platí velké peníze.

Investice do NFT může být riskantní, cena se může dost lišit a není to jako akcie nebo zlato, kde máš nějakou stabilitu. Můžeš na tom vydělat, ale taky dost ztratit. Je dobrý mít přehled o trhu a sledovat trendy. Teďka jsou populární hlavně umělecké NFT, ale taky známý memy nebo digitální sběratelské karty.

Pokud chceš koupit NFT bezpečně, doporučuji používat důvěryhodné platformy jako OpenSea nebo Rarible. Hlavně si dej pozor na podvody a vždycky se ujisti, že kupuješ od ověřeného tvůrce nebo prodejce.

Jo a co se týče investování do nemovitostí prostřednictvím NFT - to už je v plenkách, ale některé projekty se tím zabývají. Je to něco nového a zatím ne úplně rozšířeného.

Takže v souhrnu – NFT může být zajímavá investice s velkým potenciálem, ale je potřeba být opatrný a mít jasno v tom, co děláš.

198 slov
2 minut čtení
31. 1. 2024
Jarmila Jonášová
Jarmila Jonášová