Charts.cz/Fórum/Jak začít s investováním do ETF, když mám málo peněz?

Jak začít s investováním do ETF, když mám málo peněz?

Chtěl bych se zeptat, jak vlastně začít investovat do ETF, když mám na účtu jen pár tisíc korun. Vím, že ETF jsou skvělou možností pro diverzifikaci investic a že mohou nabídnout lepší ochranu proti rizikům než jednotlivé akcie. Ale jaké jsou první kroky, když prostě nemám moc peněz? Mám pocit, že investování je určeno jen pro bohaté, kteří si mohou dovolit kupovat celý balík akcií nebo jiných aktiv. Jak se tedy dá začít s malým vkladem? Existují nějaké specifické ETF, které by mohly být vhodné pro začátečníky s nízkým rozpočtem? A co třeba poplatky spojené s investováním do ETF? Jsou nějaké alternativy, pokud chci investovat ještě méně než obvykle vyžadují standardní platformy? Jaké nejlepší platformy byste doporučili pro investice do ETF s nízkými náklady? Je důležité mít předem nějaký plán nebo strategii, nebo bych měl jen začít a zkoušet to? Děkuji za každou radu alebo tip!

146 slov
1.5 minut čtení
16. 5. 2024
Jiří Koutný
Jiří Koutný

Investování do ETF i s malým rozpočtem je fakt možný. V první řadě si zvol nějakou dobrou brokerskou platformu, co má nízké poplatky za obchodování. Třeba Degiro nebo Robinhood, pokud ti to vyhovuje. Mnoho ETF umožňuje investovat už od pár stovek korun, takže se nemusíš bát, že potřebuješ tisíce na začátek. Zkus třeba indexová ETF jako S&P 500 nebo ty zaměřený na určité sektory, co tě zajímají.

Poplatky jsou důležitý - sleduj jakýkoliv poplatek za správu fondu, snaž se najít ETF s nízkým TER (Total Expense Ratio). Když začínáš, je dobrý mít nějakou strategii - klidně si stanov, kolik chceš investovat měsíčně a drž se toho. Neztrácej ale nervy, investování je dlouhá hra. Je fajn mít plán, ale taky můžeš začít s malým vkladem a učit se za běhu. Zkrátka zkoušej a uvidíš, jak to půjde.

136 slov
1.4 minut čtení
16. 5. 2023
Alois Cibulka
Alois Cibulka

Takže, investování do ETF s málem peněz je rozhodně možné. Nejprv si najdi nějakou platformu, co má nízké poplatky. Mnoho brokerů teď nabízí možnost investovat s malými částkami, třeba i od 100 Kč. Zkontroluj, jestli nemají možnost nákupu fractional shares, což je super, protože můžeš koupit jen část akcie a ne celé balení.

Pokud jde o konkrétní ETF, tak se zaměř na ty, co sledují široké trhy, jako S&P 500 nebo MSCI World. Ty jsou většinou stabilnější a pro začátečníka ideální. Nezapomeň si zkontrolovat poplatky za správu ETF – čím nižší, tím lepší.

Co se týče plánování, je fajn mít nějaký základní plán nebo alespoň představu, co chceš dosáhnout. Ale pokud jsi v tom nováček, klidně to můžeš brát jako experiment a učit se za chodu. I malý vklad se časem může rozrůst. Hlavně se neboj začít – čím dřív začneš, tím lépe! A pamatuj, investování je maraton, ne sprint.

149 slov
1.5 minut čtení
22. 10. 2023
Irena Štěpánová
Irena Štěpánová