Charts.cz/Fórum/Jaký sektor by mohl ziskat ze zvýšené inflace?

Jaký sektor by mohl ziskat ze zvýšené inflace?

Slyšel jsem, že inflace má dopad na všechny sektory, ale zajímalo by mě, které konkrétní odvětví by mohlo nejvíc profitovat z aktuálního zvýšení inflace. Mám na mysli třeba oblasti jako jsou nemovitosti, energie nebo dokonce i potravinářství. Slyšel jsem, že v době, kdy ceny rostou, se investice do realit mohou vyplácet díky stoupajícím nájmům a hodnotě nemovitostí. A co takové akcie firem, které se zabývají výrobou základních potřeb? Mohou si dovolit zvyšovat ceny a přenášet tak náklady na zákazníky. Nebo třeba energetický sektor? Jak moc se tohle všechno liší v závislosti na tom, jaký typ inflace právě zažíváme? Zajímalo by mě, jestli jsou tu i jiné sektory, které by mohly být překvapivě ziskové v dobách vysoké inflace. Jak o tom uvažujete vy? Které investice vám připadají jako dobrá volba pro tuto turbulentní dobu?

133 slov
1.3 minut čtení
16. 2. 2023
Libor Kořínek
Libor Kořínek

Když se mluví o inflaci, určitě je dobrý podívat se na sektor nemovitostí. Vysoká inflace většinou znamená taky vyšší nájmy, takže investice do realit může být fakt výhodná. Další věc jsou akcie firem, co produkují základní potřeby - ty si můžou dovolit zvedat ceny, protože lidé prostě musí jíst a kupovat hygienu, i když jsou ceny vysoké. Energetický sektor je další možnost, protože když rostou ceny energií, tak to vlastně vyhovuje těmhle firmám. V době inflace můžou mít i firmy v oblasti obnovitelné energie dobré vyhlídky, jakmile se odrazí od dražších tradičních zdrojů. A nesmíme zapomenout na komodity, zlato a další kovy, které často fungují jako ochrana proti inflaci. Zkrátka, pokud umíš dobře vybírat, můžeš v takové době najít pár skvělých investic.

122 slov
1.2 minut čtení
5. 7. 2024
Alena Špačková
Alena Špačková

Zvýšená inflace může přinést výhody různým sektorům. Jak jsi zmínil, nemovitosti jsou často považovány za bezpečné útočiště – s rostoucími cenami se zvyšují i nájmy a hodnota nemovitostí. To láká investory, protože to může znamenat stabilní příjem. Potravinářství a firmy vyrábějící základní potřeby taky mají šanci, protože umí přenášet náklady na zákazníky. Když ceny rostou, lidi prostě musí nakupovat jídlo a hygienické potřeby i za vyšší ceny.

Energetický sektor je další oblast, co může být zisková. Vysoké ceny energií znamenají vyšší příjmy pro firmy v tomto odvětví.

Pak tu máme i akcie firem, které dělají služby nebo produkty, co jsou nepostradatelné – ty si můžou dovolit zvyšovat ceny víc než ostatní sektory. Takže i technologie nebo zdravotnictví můžou mít své výhody. Záleží na tom, jaký typ inflace máme – jestli je to spíše poptávková nebo nabídková inflace může ovlivnit, kolik si firmy můžou říct o ceny. Ale jo, určitě je dobré sledovat tyto sektory v této turbulentní době.

158 slov
1.6 minut čtení
3. 9. 2024
Šárka Dvořáčková
Šárka Dvořáčková