Jaké jsou nejlepší strategie pro diverzifikaci investičního portfolia?
Zajímalo by mě, jaké máte názory na to, jak správně diverzifikovat investiční portfolio, abych minimalizoval riziko a maximalizoval potenciální výnosy. Četl jsem, že rozložení investic do různých tříd aktiv je klíčové, ale jak konkrétně to udělat? Mám na mysli nejen akcie a dluhopisy, ale i alternativní investice jako kryptoměny nebo nemovitosti. Jaké procento by se mělo alokovat do různých sektorů a aktiv? A co třeba regionální diverzifikace? Je lepší investovat do domácího trhu, nebo se podívat i na zahraniční trhy? Zajímalo by mě také, jak často byste doporučili přehodnocovat portfolio a upravovat jeho složení. A co si myslíte o investování do ETF nebo podílových fondů jako způsobu, jak se vyhnout přílišné koncentraci v jednom sektoru? Dále bych rád znal názory na to, kolik různých aktiv je "příliš mnoho" – je lepší mít pár kvalitních investic, nebo se pokusit o větší diverzifikaci skrze větší počet menších pozic? Jaký vliv má ekonomická situace na rozhodování o diverzifikaci portfolia? Děkuji za jakékoli tipy a zkušenosti!