Může inflace zabránit růstu akciového trhu?
Nedávno jsem se začal zajímat o to, jak inflace ovlivňuje akciový trh, a mám pár otázek, které mi vrtají hlavou. V poslední době jsme byli svědky nárůstu inflace a já se ptám, jestli to může mít nějaký zásadní vliv na růst akcií. Chápu, že investice do akcií jsou často považovány za dobrý způsob, jak ochránit majetek před inflací, ale co když inflace roste příliš rychle? Může to znehodnotit zisky firem a tím pádem i akcie? A co sazby, které s inflací souvisejí? Mohou vyšší úrokové sazby, které centrální banky zvedají v boji proti inflaci, opravdu zpomalit růst akciového trhu? Zajímá mě také, jestli existují určité sektory nebo typy akcií, které jsou na inflaci citlivější než jiné. Co třeba technologie versus energie – je tam nějaký rozdíl v tom, jak reagují na rostoucí ceny? Jaké máte zkušenosti s investicemi v obdobích vysoké inflace? Může inflace způsobit to, že se investoři začnou více obávat a začnou prodávat akcie? Jak to vlastně funguje v praxi? Rád bych slyšel názory a zkušenosti ostatních, kteří se s tímto problémem setkali. Díky!