Charts.cz/Fórum/Jaké dividendové akcie doporučujete pro začátečníky?

Jaké dividendové akcie doporučujete pro začátečníky?

Rád bych se zeptal na doporučení ohledně dividendových akcií, které by byly vhodné pro někoho, kdo teprve začíná investovat. Zajímám se o akciový trh a chtěl bych se zaměřit na společnosti, které pravidelně vyplácejí dividendy. Myslím si, že by to mohlo být skvělý způsob, jak vytvořit pasivní příjem a zároveň se naučit něco nového o investování. Mám na mysli firmy s dobrou historií a stabilním růstem, ale nejsem si jistý, jaké konkrétní akcie jsou nyní nejlepší volbou pro nováčky jako jsem já. Mohli byste mi prosím doporučit nějaké konkrétní akcie nebo sektory, které byste považovali za bezpečné a perspektivní? Také bych ocenil pár tipů, na co si dát pozor při výběru dividendových akcií, abych se vyhnul zbytečným chybám. Díky moc za všechny rady!

123 slov
1.2 minut čtení
19. 11. 2022
Stanislav Macek
Stanislav Macek

Když začínáš s dividendovými akciemi, doporučil bych se kouknout na pár stabilních firem, co mají dobrou historii vyplácení dividend. Například Coca-Cola nebo Johnson & Johnson jsou takový klasiky, co pravidelně vyplácejí a většinou si drží solidní výkonnost. Pak je tu třeba Procter & Gamble, taky známý pro stabilní dividendy.

Sektory jako spotřební zboží, zdravotnictví nebo energie bývají celkem bezpečné. Ale bacha na to, aby firma měla zdravou finanční bilanci a nevyplácela víc, než vydělává – to je častá past pro nováčky. Zjisti si, jak se dividendy vyvíjely v minulosti a sleduj, jestli firma roste nebo stagnuje.

A nezapomeň se dívat na dividendový výnos, ale ne jen na něj, důležitý je i celkový růst firmy. Měj na paměti i diverzifikaci portfolia, abys nebyl závislý jen na několika akciích. Hodně štěstí s investováním!

131 slov
1.3 minut čtení
25. 12. 2024
Ondřej Hrdý
Ondřej Hrdý

Jasně, dividendové akcie jsou super volba pro začátečníky. Podívej se třeba na společnosti jako Johnson & Johnson, Procter & Gamble nebo Coca-Cola. Tyhle firmy mají dlouhou historii vyplácení dividend a většinou jsou dost stabilní. Můžeš zkusit i nějaké ETF zaměřené na dividendy, to ti rozloží riziko. Co se týče sektorů, zdraví a spotřební zboží bývají v pohodě, protože lidi potřebují tyhle věci i v těžkých časech.

Při výběru akcií si dej pozor na výnos dividendy – ne vždycky je vysoký výnos dobrý znamení. Někdy to může znamenat problém s firmou. Důležitá je i historie vyplácení dividend a celková finanční stabilita firmy. A nezapomeň, investování je běh na dlouhou trať, takže si drž hlavu otevřenou a sleduj, co se děje na trhu.

120 slov
1.2 minut čtení
1. 1. 2025
Zdeňka Vlčková
Zdeňka Vlčková