Charts.cz/Fórum/Investice do realit - vždy ziskové?

Investice do realit - vždy ziskové?

Nedávno jsem slyšel, že investice do realit prý vždycky přinášejí zisk. Všichni kolem mě mluví o tom, jak je to skvělá příležitost k dlouhodobému zhodnocení peněz, a že se na nemovitostech dá krásně vydělat. Ale je to opravdu tak jednoduché? Co když se situace na trhu změní? Mohou se objevit nějaké skryté náklady, které nikdo nezmiňuje? Zajímalo by mě také, co všechno může ovlivnit hodnotu nemovitosti – ekonomická situace, lokalita, nebo třeba i státní regulace? Když si vezmu hypotéku, je to opravdu dobrý krok, nebo se tím dostávám do rizika? Jak to vypadá s nájmem – je lepší investovat do bytů na pronájem, nebo raději do komerčních prostor? A co třeba vývoj cen nemovitostí v posledních letech – máme očekávat další růst, nebo už jsme na vrcholu? Rád bych slyšel názory těch, kteří mají zkušenosti s investicemi do realit. Je pravda, že je to bezpečná volba pro pasivní příjem, nebo se to může snadno obrátit proti mně? Děkuji za vaše názory a rady!

163 slov
1.6 minut čtení
26. 12. 2020
Michaela Malíková
Michaela Malíková

Investice do realit můžou být ziskové, ale rozhodně to není zaručeno. Trh s nemovitostmi je dost proměnlivý, záleží na lokalitě, ekonomice a dalších faktorech. Často se zapomíná na skryté náklady jako údržba, daně nebo poplatky za správu. Pokud si vezmeš hypotéku, můžeš se dostat do problémů, pokud ti klesne hodnota nemovitosti nebo pokud nenajdeš nájemníky. Co se týče nájmu, byty můžou přinášet stabilnější příjem než komerční prostory, ale zase je to o lokalitě. V posledních letech ceny rostly, ale takové trendy se vždycky mohou změnit. Lepší mít plán B a být připraven na nečekaný vývoj. Realitní investice nejsou tak jednoduché, jak se zdá.

104 slov
1 minut čtení
15. 11. 2024
Tomáš Vyskočil
Tomáš Vyskočil

Investice do realit má svoje pro a proti. Není to vždy ziskové, jak si lidi myslí. Může se stát, že na trhu nastane pokles cen, což samozřejmě ovlivní tvou investici. Skrývá se tu spousta nákladů jako údržba, daně a poplatky za správu nemovitosti, co ti můžou snížit zisk. Lokalita hraje obrovskou roli – i v rámci jednoho města může být rozdíl v cenách. Ekonomika, úrokové sazby a dokonce i politická situace to všechno ovlivňuje. Hypotéka může být dobrá volba, ale taky si na sebe můžeš uvalit zbytečný stres, pokud situace nepůjde podle plánu. Co se týče nájmu, byty se obvykle lépe pronajímají, ale komerční prostory můžou nabídnout větší výnosy. Ceny nemovitostí šly nahoru už dlouho, ale nikdo neví, jestli to tak bude pokračovat. Vždycky je dobré mít plán B a neinvestovat všechny peníze do jedný nemovitosti. Zkrátka, je to risk a chce to znát trh.

145 slov
1.5 minut čtení
2. 10. 2022
Petra Odehnalová
Petra Odehnalová