Charts.cz/Fórum/Jak můžu investovat do kryptoměn přes ETF?

Jak můžu investovat do kryptoměn přes ETF?

Zajímalo by mě, jak se dá investovat do kryptoměn přes ETF. Slyšel jsem, že existují fondy, které se zaměřují na kryptoměny a nabízejí možnost investování bez nutnosti přímo kupovat samotné digitální měny. Jak to vlastně funguje? Mám na mysli, co všechno potřebuji vědět, než se do toho pustím. Je to bezpečné? Mám mít nějaké speciální znalosti o trhu s kryptoměnami, nebo je to vhodné i pro úplné nováčky? Jaké jsou výhody a nevýhody takového způsobu investování? A co třeba poplatky spojené s ETF, je to drahé? Pokud někdo má zkušenosti s investováním do kryptoměn přes ETF, rád bych si přečetl o vašich názorech a doporučeních. Jaké konkrétní ETF byste doporučili a proč? Mám také obavy z volatility trhu s kryptoměnami – jak to ovlivňuje investice přes ETF? Každopádně bych chtěl mít jasno, než se rozhodnu investovat nějaké peníze, takže budu vděčný za jakékoli tipy a rady.

146 slov
1.5 minut čtení
28. 12. 2023
Dominik Vítek
Dominik Vítek

Investování do kryptoměn přes ETF je fakt zajímavá možnost, pokud nechceš mít na krku všechny ty technické aspekty spojené s přímým nákupem krypta. ETF (exchange-traded fund) ti umožní investovat do akcií firem zabývajících se blockchainem nebo přímo do kryptoměn, aniž bys musel kupovat samotné digitální měny. Funguje to tak, že ETF sleduje cenu podkladových aktiv, takže když cena kryptoměn roste, roste i cena tvého ETF.

Pokud jde o bezpečnost, ETF jsou regulované a mají určité záruky, což je lepší než držet kryptoměny na vlastní pěst (risk s hacky a ztrátami). Ale pořád platí, že trh s kryptoměnami je extrémně volatilní, což se promítá i do ETF. Takže můžeš očekávat velké výkyvy cen.

Na odborné znalosti nemusíš mít moc velké znalosti o kryptoměnách, ale je dobré mít alespoň základní přehled o trhu a jak fungují ETF. Výhody? Můžeš diversifikovat bez toho, abys musel rozumět každé jednotlivé měně. Nevýhody? Mohou být vyšší poplatky než u tradičních ETF a pokud trh s kryptoměnami spadne, tvé investice taky.

Co se týče poplatků, ty se liší fond od fondu. Některé ETF mají relativně nízké poplatky, ale jiné mohou být dost drahé. Doporučuji prozkoumat konkrétní fondy jako Grayscale Bitcoin Trust nebo Bitwise 10 Crypto Index Fund. Tyhle mají docela dobrou pověst.

V každém případě je dobrý mít plán a investovat jen to, co si můžeš dovolit ztratit. Takže si to pořádně promysli.

223 slov
2.2 minut čtení
4. 4. 2024
Ludmila Vojtěchová
Ludmila Vojtěchová

Investování do kryptoměn přes ETF je super způsob, jak se dostat na trh, aniž bys musel kupovat samotné mince. Funguje to tak, že ETF (exchange-traded fund) sleduje vývoj ceny kryptoměn nebo indexu kryptoměn a ty si kupuješ akcie tohoto fondu. Takže místo toho, abys se bál o bezpečnost své peněženky a správy klíčů, prostě nakoupíš akcie ETF jako jakékoliv jiné akcie na burze.

Co se týče bezpečnosti, je to obecně považováno za méně riskantní než přímé investice do kryptoměn, ale stále tam nějaké riziko je. Musíš počítat s volatilitou trhu, což znamená, že ceny můžou hodně skákat nahoru a dolů. To platí i pro ETF, takže se na to připrav.

Pokud jsi nováček, specializované znalosti o kryptoměnách ti moc nepomůžou, ale základní znalost trhu a jak ETF fungují bys měl mít. Co se týče poplatků, většina ETF má nějaké management fees, ale ty se liší podle fondu. Někdy to může být drahé, jindy celkem ok.

Mezi populární ETF patří třeba Grayscale Bitcoin Trust (GBTC) nebo Bitwise 10 Crypto Index Fund. Tyhle ti dají expozici vůči hlavním kryptoměnám bez nutnosti je držet fyzicky.

Každopádně doporučuji si udělat vlastní průzkum a zjistit si víc o fondech, které tě zajímají. Zvažuj rizika a investuj jen tolik, kolik si můžeš dovolit ztratit.

205 slov
2.1 minut čtení
1. 7. 2024
Veronika Tichá
Veronika Tichá