Charts.cz/Fórum/Jak rozdělit investice mezi dividendové a růstové akcie?

Jak rozdělit investice mezi dividendové a růstové akcie?

Nedávno jsem začal uvažovat o investování a přemýšlím, jaký přístup zvolit, pokud jde o akcie. Vím, že existují různé strategie, ale konkrétně mě zajímá, jak bych měl rozdělit své investice mezi dividendové a růstové akcie. Rád bych se dozvěděl, jaké faktory bych měl brát v úvahu při rozhodování o tomto rozdělení. Mám nějaké úspory, které bych chtěl investovat, ale nejsem si jistý, zda by bylo lepší zaměřit se více na stabilní dividendové akcie, které mi mohou generovat pravidelný příjem, nebo na růstové akcie s potenciálem vysokého zhodnocení. Zajímá mě také, jaký poměr mezi těmito dvěma typy akcií by mohl být rozumný pro někoho s mým investičním profilem. Měli byste nějaké tipy nebo doporučení, jak k tomu přistoupit? Jak zjistit, co je pro mě nejlepší v závislosti na mých cílech a rizikové toleranci? Jaké jsou výhody a nevýhody obou přístupů? Děkuji za všechny rady a názory.

145 slov
1.5 minut čtení
17. 12. 2024
Natálie Charvátová
Natálie Charvátová

Je to dost individuální, ale obecně bych řekl, že bys měl zvážit svoje cíle a jak moc jsi ochotný riskovat. Pokud chceš stabilní příjem, tak se zaměř na dividendové akcie, ty ti dají pravidelný cash flow. Růstové akcie jsou víc o potenciálu zhodnocení, ale s větším rizikem. Mnoho lidí doporučuje třeba 60/40 rozdělení, takže 60 % do růstových a 40 % do dividendových, ale záleží na tom, jak moc se ti líbí riziko. Když jsi mladší a máš čas na investice, tak můžeš být víc agresivní. Jestli chceš míň nerváků a stabilitu, tak dej více do dividend. Zkrátka si ujasni, co chceš – jestli rychlý růst nebo jistý příjem, a podle toho to postav.

114 slov
1.1 minut čtení
14. 1. 2025
Věra Prokopová
Věra Prokopová

Jasně, tohle je častá otázka mezi investory. Rozhodnutí mezi dividendovými a růstovými akciemi fakt závisí na tom, co vlastně chceš od svých investic. Pokud preferuješ stabilní příjem a máš radši nižší riziko, tak dividendové akcie jsou fajn volba. Ty ti dají pravidelné výplaty, což je super třeba na pokrytí nákladů nebo reinvestici. Na druhou stranu, růstové akcie jsou skvělý pro ty, co hledají vyšší zhodnocení v dlouhém období. Sice ti nic nevyplácejí teď, ale potenciál pro budoucí zisk může být obrovský.

Pokud jde o poměr, tak to můžeš zkusit třeba 60/40 ve prospěch růstových akcií, pokud jsi mladší a víc ti nevadí risk. Starší lidé nebo ti, co potřebují cash flow, by možná měli jít třeba 60/40 na stranu dividendových akcií. Někdo doporučuje i 50/50 jako vyvážený přístup. Vždycky si ale pamatuj na svou rizikovou toleranci a investiční cíle. Zjisti si, co preferuješ – stabilitu nebo růst – a podle toho upravuj rozdělení. Oba přístupy mají svoje výhody a nevýhody, tak si to promysli a dělej rozhodnutí podle sebe.

168 slov
1.7 minut čtení
7. 1. 2025
Filip Vaněk
Filip Vaněk