Charts.cz/Fórum/Jak začít investovat do kryptoměn, když nemám žádné zkušenosti?

Jak začít investovat do kryptoměn, když nemám žádné zkušenosti?

Přemýšlím o tom, že bych chtěl začít investovat do kryptoměn, ale musím přiznat, že vůbec nevím, jak na to. Nikdy jsem o tom moc nepřemýšlel a teď by mě zajímalo, kde se vlastně dá začít. Jaké jsou ty první kroky? Zní to jako cizí jazyk a já mám pocit, že všichni kolem mě už něco vědí a já jsem úplně pozadu. Chtěl bych se dozvědět, co všechno je potřeba udělat, abych mohl bezpečně a efektivně začít investovat. Mám na mysli věci jako: Jaké platformy jsou nejlepší pro nováčky? Jak si vybrat správnou kryptoměnu? Je pravda, že bych měl mít nějakou peněženku? A co vlastně znamená HODL? Nechci přijít o peníze kvůli tomu, že bych něco nezvládl nebo nepochopil. Ještě bych se rád dozvěděl, jestli je dobré začít s malou částkou a postupně investovat víc, až si budu jistější. Vím, že kryptoměny mohou být hodně volatilní a tak se chci zeptat i na nějaké tipy, jak minimalizovat riziko. Zkrátka, kde začít a jak se orientovat v tomto světě plném zkratek a technických pojmů. Rád bych slyšel názory a rady od těch, kteří už mají nějaké zkušenosti.

185 slov
1.9 minut čtení
22. 6. 2022
Michal Bílek
Michal Bílek

Investování do kryptoměn může vypadat složitě, ale není to tak hrozné. První krok je vybrat si platformu pro obchodování. Existuje spousta burz jako Binance, Coinbase nebo Kraken – většina z nich je uživatelsky přívětivá a má dobré bezpečnostní opatření. Zaregistruj se, ověř si účet a můžeš začít.

Dále si vyber kryptoměnu, do které chceš investovat. Bitcoin a Ethereum jsou oblíbené pro začátečníky, ale můžeš zkusit i altcoiny. Důležité je udělat si alespoň nějaký základní průzkum - prostě zjistit, co daná měna dělá a proč by mohla být zajímavá.

Určitě si pořiď peněženku, ideálně hardwarovou, aby tvoje krypto bylo v bezpečí. HODL znamená držet kryptoměnu dlouhodobě, i když cena kolísá – hodně lidí to dělá místo spekulací.

Začni s malou částkou, třeba pár stovek, abys zjistil, jak to funguje a jak se cítíš při investování. Volatilita kryptoměn je fakt reálná, takže buď opatrný a nestav na jednu kartu. S diversifikací portfolia a sledováním zpráv to můžeš trochu zmírnit. Takže hlavně klid a uč se za pochodu.

164 slov
1.6 minut čtení
21. 3. 2024
Jiří Havlíček
Jiří Havlíček

Takže, pokud chceš začít s kryptoměnami, tady je pár základních tipů. Prvně si vyber nějakou platformu na obchodování, co je vhodná pro začátečníky – třeba Coinbase nebo Binance. Ty jsou docela uživatelsky přívětivé a nabízí návod, jak se zaregistrovat a nakoupit svou první kryptoměnu.

Ohledně výběru kryptoměny – začni s něčím známým jako Bitcoin nebo Ethereum. Jsou stabilnější než ty menší altcoiny, i když to neznamená, že nemají volatilitu. Vždycky se podívej na projekty, co za tím stojí, a snaž se pochopit, o co vlastně jde.

A jo, mít peněženku je důležitý. Pokud plánuješ držet kryptoměny dlouhodobě, pošli je radši do hardwarové peněženky jako Ledger nebo Trezor. Je to bezpečnější než mít všechno na burze.

HODL je prostě slang pro „držet“ – máš to mít dlouho a neprodávat při každém poklesu. A určitě je rozumný začít s malou částkou, než půjdeš do větších investic. Můžeš si tak vyzkoušet trhy bez velkého rizika.

Co se týče minimalizace rizika, diversifikuj – nenechávej všechno v jedný kryptoměně. A sleduj trh a uč se pořád něco novýho. Hlavně si dej pozor na emoce a nesnaž se reagovat rychle na každý pokles nebo růst cen. Ať to jde hladce!

190 slov
1.9 minut čtení
29. 11. 2024
Blanka Bláhová
Blanka Bláhová