Charts.cz/Fórum/Hardwarová peněženka vs. online burza: Co si vybrat pro dlouhodobé skladování?

Hardwarová peněženka vs. online burza: Co si vybrat pro dlouhodobé skladování?

Zajímalo by mě, co je vlastně lepší, když přemýšlím o dlouhodobém skladování kryptoměn. Je lepší používat hardwarovou peněženku nebo se spolehnout na nějakou online burzu? Slyšel jsem, že hardwarové peněženky jsou bezpečnější, protože uchovávají soukromé klíče offline, ale co když potřebuji rychle přistupovat ke svým investicím? Na druhou stranu online burzy nabízejí pohodlí a rychlost, ale jak moc jsou opravdu bezpečné? Mám strach z hacknutí a ztráty svých prostředků. Jaké máte zkušenosti s těmito dvěma možnostmi? Je lepší mít kryptoměny v hardwarové peněžence dlouhodobě a pak je v případě potřeby prodávat, nebo je jednoduše držet na burze a těžit z jejich růstu? Co se stane, když zapomenu heslo k hardwarové peněžence nebo ji ztratím? A co když chci investovat do různých altcoinů, je pro to lepší burza nebo hardwarová peněženka? Zajímalo by mě také, jaké značky hardwarových peněženek jsou obecně považovány za nejlepší a jaké máte tipy pro jejich používání. Víte někdo o nějakých skvělých článcích nebo videích na toto téma? Jak to vlastně funguje s poplatky při převodu mezi burzami a hardwarovými peněženkami? Co byste dělali vy v mé situaci? Děkuji za každou radu!

185 slov
1.9 minut čtení
7. 4. 2023
Milada Hrušková
Milada Hrušková

Jasně, tohle je hodně diskutovaný téma. Osobně bych šel rozhodně do hardwarové peněženky na dlouhodobý skladování. Jak říkáš, soukromý klíče jsou offline, což je obrovský plus proti burzám, kde hrozí hacky a podobný srandy. Zkušenosti ukazují, že burzy nejsou moc spolehlivý, i když nabízejí pohodlí. Když potřebuješ rychlý přístup, tak to chceš mít na burze, ale pak riskuješ ztrátu peněz.

Pokud jde o zapomenutí hesla nebo ztrátu peněženky, tak to je riziko, ale většina hardwarových peněženek má záložní fráze (seed phrase), takže když si to dobře uschováš, neměl bys být úplně v háji. Co se týče altcoinů, některé hardwarovky podporují dost coinů, ale burzy mají větší výběr.

Mezi nejlepší značky patří Ledger a Trezor. Určitě doporučuju si přečíst recenze a třeba kouknout na YouTube videa o jejich používání. Co se týče poplatků při převodech mezi burzami a peněženkami, tak ty můžou být různý v závislosti na síti a burze. Chce to sledovat aktuální podmínky.

Osobně bych měl většinu na hardwarovce a občas něco na burze pro rychlé obchodování. Ale to už záleží na tvém stylu investování.

173 slov
1.7 minut čtení
29. 9. 2022
Elena Tomanová
Elena Tomanová

Takže, pokud jde o dlouhodobé skladování kryptoměn, hardwarovky jsou rozhodně lepší volba. Udržují soukromé klíče offline, což je mnohem bezpečnější než mít je na burze, kde hrozí hacknutí a únik dat. Jasně, online burzy jsou pohodlné a můžeš rychle obchodovat, ale to pohodlí může přijít draho – někdy i s celou tvou investicí.

Co se týká přístupu k investicím, tak si můžeš hardwarovku vzít a připojit ji k počítači, když potřebuješ něco prodat. Pamatuj ale, že pokud zapomeneš PIN nebo heslo, tak je to docela problém. Ztráta hardwarové peněženky je taky špatná zpráva, ale pokud máš zálohu recovery seed (třeba 24 slov), tak se dá něco zachránit.

Pokud chceš investovat do různých altcoinů, tak to je často snazší na burze, protože ne všechny altcoiny jsou podporovány na každé hardwarové peněžence. Značky jako Ledger a Trezor jsou mezi lidmi dost oblíbené a považují je za spolehlivé.

Poplatky při převodu mezi burzami a hardwarovkami závisí na konkrétní burze a blockchainu. Takže se dívej na to, co ti která burza nabízí. Já osobně bych šel radši do hardwarovky pro dlouhodobé držení a používal burzu jen na občasný trading.

182 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2024
Luboš Duchoň
Luboš Duchoň