Charts.cz/Fórum/Které technologické ETF doporučujete na dlouhodobé investice?

Které technologické ETF doporučujete na dlouhodobé investice?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat na něco, co mě už nějakou dobu zajímá. V poslední době hodně sleduji trendy v oblasti technologií a přemýšlím o investování. Vím, že ETF jsou skvělou volbou pro ty, kteří nechtějí investovat do jednotlivých akcií, a proto bych rád znal vaše názory. Které technologické ETF byste doporučili pro dlouhodobé investice? Myslím tím něco, co má potenciál růstu a zároveň není příliš riskantní. Zajímalo by mě, jaké faktory zohledňujete při výběru ETF a jestli máte nějaké konkrétní tipy na fondy, které by mohly mít dobrý výkon v následujících letech. Mám na mysli nejen velké firmy jako Apple nebo Microsoft, ale také menší společnosti, které by mohly vzrůst. Jakou máte zkušenost s technologickými ETF? Jsou nějaké specifické sektory, které byste raději sledovali, jako například umělá inteligence nebo kybernetická bezpečnost? Všiml jsem si, že některá ETF mají nižší poplatky než jiná, což je pro mě důležité, když plánuju investovat na delší dobu. Také bych ocenil, pokud byste zmínili nějaké aspekty jako likviditu nebo historickou výkonnost těchto fondů. Děkuju moc za vaše názory a tipy!

177 slov
1.8 minut čtení
9. 6. 2024
Matěj Soukup
Matěj Soukup

Několik ETF, co se mi líbí pro dlouhodobé investice v tech sektoru, jsou třeba QQQ, což sleduje Nasdaq 100 a má v sobě velké jména jako Apple nebo Amazon. CNBS je zajímavé, pokud se zajímáš o kybernetickou bezpečnost, a tam je spousta menších firem, co mají potenciál. Pak je tady ARKK, co se zaměřuje na inovace jako AI a biotech. Zohledni poplatky, ty nižší jsou lepší pro dlouhodobé držení. Historicky se zdá, že tech ETF mají dobrý výkon, ale je to samozřejmě riziko. Ty menší firmy můžou přinést vyšší výnosy, ale i riziko – takže to chce vyvážit. Liquidity je taky důležitá, abys mohl v případě potřeby rychle prodat. Takže určitě porovnej několik fondů a zvažuj sektory, co tě zajímají.

120 slov
1.2 minut čtení
31. 8. 2022
Karel Paleček
Karel Paleček

Pokud hledáš technologické ETF na dlouhodobé investice, doporučil bych se podívat na několik známých fondů jako QQQ (Invesco QQQ Trust) nebo VGT (Vanguard Information Technology ETF). Tyhle mají solidní historickou výkonnost a zahrnují velké firmy jako Apple, Amazon, ale taky menší hráče.

Důležitý je nízký poměr nákladovosti, takže VGT by mohl být lepší volba než jiné s vyššími poplatky. Zvaž taky sektorová ETF jako ARKK (ARK Innovation ETF), což se zaměřuje na inovativní technologie a trendy jako AI nebo biotechnologie.

Při výběru sleduj likviditu, aby ses mohl snadno dostat k penězům, kdyby bylo potřeba. Historická výkonnost ti sice dá nějaký náhled, ale měj na paměti, že minulé výsledky nezaručují budoucnost. Zkus si udělat vlastní průzkum i ohledně menších firem v tech sektoru, tam může být potenciál růstu. Hodně štěstí!

129 slov
1.3 minut čtení
6. 1. 2023
Daniel Kuchař
Daniel Kuchař