Jaké jsou trendy v ETF investování v roce 2023?
Zajímalo by mě, jaké jsou aktuální trendy v investování do ETF v roce 2023. Zaznamenal jsem, že se stále více lidí zajímá o pasivní investování a ETF se zdají být populární volbou. Mám pocit, že se na trhu objevují nové typy ETF, které nabízejí různé investiční strategie a zaměření. Jaké jsou tedy nejnovější trendy v této oblasti? Zajímalo by mě, jestli je větší zájem o tematické ETF, jako jsou například ty zaměřené na udržitelnost nebo technologie. Všímám si také rostoucího zájmu o ESG faktory při výběru investic. Mohli byste mi říct, zda je tento trend silný a co to pro běžného investora znamená? Dále bych chtěl vědět, jestli se mění náklady spojené s obchodováním ETF a zda se objevují nějaké nové platformy pro jejich obchodování, které by mohly usnadnit přístup novým investorům. Je stále důležité diversifikovat portfolio pomocí různých typů ETF? A co třeba likvidita a objem obchodování? Jak by to mohlo ovlivnit mé rozhodování při investování do těchto instrumentů? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak si vybrat správné ETF, kterým bych mohl věnovat část svých úspor, a jaké faktory bych měl při rozhodování zohlednit. Děkuji za vaše názory a zkušenosti!