Charts.cz/Fórum/Jaké jsou trendy v ETF investování v roce 2023?

Jaké jsou trendy v ETF investování v roce 2023?

Zajímalo by mě, jaké jsou aktuální trendy v investování do ETF v roce 2023. Zaznamenal jsem, že se stále více lidí zajímá o pasivní investování a ETF se zdají být populární volbou. Mám pocit, že se na trhu objevují nové typy ETF, které nabízejí různé investiční strategie a zaměření. Jaké jsou tedy nejnovější trendy v této oblasti? Zajímalo by mě, jestli je větší zájem o tematické ETF, jako jsou například ty zaměřené na udržitelnost nebo technologie. Všímám si také rostoucího zájmu o ESG faktory při výběru investic. Mohli byste mi říct, zda je tento trend silný a co to pro běžného investora znamená? Dále bych chtěl vědět, jestli se mění náklady spojené s obchodováním ETF a zda se objevují nějaké nové platformy pro jejich obchodování, které by mohly usnadnit přístup novým investorům. Je stále důležité diversifikovat portfolio pomocí různých typů ETF? A co třeba likvidita a objem obchodování? Jak by to mohlo ovlivnit mé rozhodování při investování do těchto instrumentů? Rád bych se dozvěděl více o tom, jak si vybrat správné ETF, kterým bych mohl věnovat část svých úspor, a jaké faktory bych měl při rozhodování zohlednit. Děkuji za vaše názory a zkušenosti!

193 slov
1.9 minut čtení
29. 4. 2024
Milan Valenta
Milan Valenta

V roce 2023 je vidět, že ETF investování fakt nabírá na popularitě. Pasivní investování je v kurzu a ETF se stávají čím dál tím více oblíbenou volbou. Nové typy ETF se objevují jak na trhu, tak i v různých oblastech zaměření – tematické ETF jako jsou ty zaměřené na udržitelnost nebo technologie jsou teď hodně trendy. Lidi se víc zajímají o ESG faktory a to má vliv na výběr investic, takže pokud do toho chceš jít, můžeš zvažovat právě tyto aspekty.

Co se týče nákladů, tak většina brokerů snižuje poplatky za obchodování ETF, což je fajn pro všechny investory. Nové platformy pro obchodování taky vznikají, takže je teď snadnější se dostat k investicím bez ohledu na to, jestli jsi začátečník nebo zkušenější investor.

Diversifikace pomocí různých typů ETF je pořád důležitá, protože to snižuje riziko. Likvidita a objem obchodování taky hrají roli – čím větší objem, tím snazší je prodat nebo koupit ETF bez velkého vlivu na cenu. Při výběru správného ETF bys měl koukat na náklady, historický výkon a to, jaký má fond investiční strategii. Dobrý nápad je také sledovat, jak se dané ETF chová v různých tržních podmínkách. Takže hodně štěstí při hledání toho pravého!

199 slov
2 minut čtení
25. 6. 2024
Bohumil Drábek
Bohumil Drábek

Jo, v roce 2023 se fakt hodně mění, co se týče ETF. Vypadá to, že pasivní investování dál roste a lidi si čím dál víc vybírají ETF, hlavně kvůli nízkým nákladům a diversifikaci. Tematické ETF jako udržitelnost nebo technologie jsou teď hodně v kurzu. ESG faktory taky dost hrajou roli, protože hodně investorů chce mít pocit, že jejich peníze jdou na něco dobrého.

Co se týče nákladů, tak většina správců ETF se snaží snižovat poplatky, což je super pro nás investory. Nové platformy pro obchodování ETF rostou jako houby po dešti, což usnadňuje vstup novým investorům a dává víc možností.

Diversifikace je pořád klíčová – není dobrý vsadit všechno na jedno ETF. Pro podílové fondy a ETF platí stejné pravidlo: čím víc diverzifikace, tím menší riziko. A jo, likvidita a objem obchodování taky dost ovlivňujou rozhodování – čím víc likvidní ETF, tím snadnější je prodat, když potřebuješ peníze nazpět.

Při výběru správného ETF se koukej na náklady, historickou výkonnost, likviditu a jestli odpovídá tvému investičnímu stylu. Podle mě je fajn mít víc různých ETF v portfoliu – tak můžeš pokrýt různé sektory a trhy. Takže jo, dobrou volbu při investování!

189 slov
1.9 minut čtení
15. 1. 2025
Martin Pazdera
Martin Pazdera