Charts.cz/Fórum/Jak technologie mění způsob obchodování s nemovitostmi?

Jak technologie mění způsob obchodování s nemovitostmi?

Jsem dost zvědavý, jak vlastně technologie ovlivňuje obchodování s nemovitostmi. Všude se mluví o tom, jak se trh mění díky novým nástrojům a platformám, ale co to konkrétně znamená pro nás jako investory nebo kupující? Myslím, že online platformy a aplikace dneska dělají obchodování mnohem snadnější a rychlejší. Zajímalo by mě, jaké konkrétní technologie se používají, aby se usnadnilo vyhledávání a nákup nemovitostí? A jak to mění způsob, jakým lidé přistupují k investicím do realit? Slyšel jsem o virtuálních prohlídkách a umělé inteligenci, která dokáže odhadnout hodnotu nemovitosti. Jak moc jsou tyto technologie spolehlivé? Je pravda, že skrze ně můžeme najít lepší nabídky nebo se vyhnout špatným investicím? A co třeba blockchain? Jak jeho využití ovlivňuje důvěru v transakce a transparentnost celého procesu? Mám pocit, že technologie také mění, jak lidé vnímají vlastnictví nemovitostí. Například pronájmy přes aplikace jako Airbnb nebo podobné služby – jak to všechno zapadá do toho tradičního modelu vlastnictví? Měli bychom se obávat toho, že nové technologie vytlačí klasické realitní kanceláře, nebo je spíš doplní? Jaký je váš názor na to, co budoucnost přinese v této oblasti? Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito technologiemi při obchodování s nemovitostmi?

192 slov
1.9 minut čtení
23. 5. 2023
Kamila Králová
Kamila Králová

Technologie dost mění, jak se obchoduje s nemovitostmi. Třeba online platformy jako Zillow nebo Trulia udělaly vyhledávání snadný, můžeš si prohlížet nemovitosti hned z domova. Virtuální prohlídky jsou super, ušetříš čas, když místo chození po domech můžeš projít víc nabídek online. Umělá inteligence zase pomáhá odhadnout ceny, což je fakt užitečné, ale není to stoprocentní. Někdy to může být dost mimo realitu.

Blockchain přináší víc důvěry do transakcí, jelikož všechny informace jsou transparentní a neměnné, což je dobrý krok proti podvodům. Co se týče pronájmu přes aplikace jako Airbnb, to mění tradiční model vlastnictví - teď můžeš vydělávat i na vlastním bytě bez klasického pronájmu. Realitky asi úplně nevymizí, spíš se budou muset adaptovat a nabídnout něco navíc – třeba lepší služby nebo rady.

Budoucnost vypadá tak, že technologie budou hrát stále větší roli a bude důležitý umět se s tím pracovat. Měli bychom být otevření novinkám a využívat je k našemu prospěchu.

151 slov
1.5 minut čtení
12. 1. 2025
Zuzana Hrdličková
Zuzana Hrdličková

Takže, technologie fakt mění realitní trh a to hodně. Online platformy jako Zillow nebo Sreality usnadňují vyhledávání nemovitostí, protože si můžeš všechno prohlédnout z pohodlí domova, porovnávat ceny a číst recenze. A co se týče virtuálních prohlídek, to je super, protože můžeš projít byt, aniž bys tam musel fyzicky být. U AI se odhady hodnot nemovitostí zlepšují, ale stejně je dobré mít v záloze odborníka, protože algoritmus nemusí vždy zachytit všechny nuance trhu.

Blockchain je další věc, co mění pravidla hry. Díky němu jsou transakce transparentnější a bezpečnější, což může zvýšit důvěru mezi kupujícím a prodávajícím. Vlastnictví se taky mění s nástupem pronájmů přes platformy jako Airbnb – lidi si často radši pronajímají než kupují a to mění celou dynamiku trhu.

Co se týče realitních kanceláří, myslím, že se spíš přizpůsobí než zmizí. Technologie jim pomáhá efektivněji pracovat a nabízet lepší služby. Budoucnost vypadá tak, že technologie budou stále víc integrální součástí obchodování s nemovitostmi. Mám pocit, že se nám otevřou nové možnosti investic a příležitostí.

166 slov
1.7 minut čtení
24. 9. 2024
Martin Hradil
Martin Hradil