Charts.cz/Fórum/Jak zjistit, jestli jsou nemovitosti dobré pro investice?

Jak zjistit, jestli jsou nemovitosti dobré pro investice?

Když přemýšlím o investování do nemovitostí, často se mi honí hlavou spousta otázek. Jak vlastně zjistit, jestli je konkrétní nemovitost opravdu udržitelná pro investice? Co všechno bych měl zohlednit před tím, než se pustím do nějaké koupě? Je to jen o lokalitě nebo jsou důležité i další faktory jako například cena, stav nemovitosti a její potenciál pro pronájem? Jaký vliv má ekonomická situace v dané oblasti a jak se dá zjistit, zda ceny nemovitostí v dané lokalitě rostou nebo klesají? Zajímalo by mě také, jestli je dobrý nápad investovat do nemovitosti, která potřebuje rekonstrukci, nebo radši hledat něco hotového. Mám strach z rizik, co když se mi investice nevrátí? A co takové trendy v oblasti bydlení – mají vliv na to, zda je nemovitost udržitelná pro investice? Měli byste vůbec brát v úvahu okolní infrastrukturu jako školy, obchody a dopravu? Jak moc důležité jsou tyto faktory pro úspěšné investování do realit? Je lepší vsadit na komerční nemovitosti nebo spíše na bytové jednotky? Představte si třeba různorodost nájemníků v určitých oblastech; mělo by to hrát roli v rozhodovacím procesu? Jak se dá vlastně zjistit, jestli je daná oblast vhodná pro dlouhodobý pronájem nebo jestli je lepší zaměřit se na krátkodobé pronájmy? Myslím, že je toho hodně k promyšlení a byl bych rád za vaše názory a zkušenosti s tímto tématem. Jak jste to zvládali vy, když jste začínali s investicemi do nemovitostí?

231 slov
2.3 minut čtení
28. 10. 2023
Eliška Krejčíková
Eliška Krejčíková

Investování do nemovitostí je fakt hodně složitý, ale pár základních věcí ti může pomoct se zorientovat. Lokalita je jasná, to je základ. Zjisti si, jaká je poptávka po pronájmech v té oblasti a co tam vlastně za lidi žije. Ceny nemovitostí sledovat taky, zkus si najít nějaké grafy nebo články o trhu. Hlavně se zaměř na ekonomickou situaci – pokud tam není práce, tak těžko někdo bude chtít bydlet.

Stav nemovitosti je důležitej – jestli potřebuje opravy, tak si spočítej náklady na rekonstrukci a porovnej to s cenou hotových nemovitostí. Rekonstrukce může být risk, pokud netušíš co všechno se může pokazit. Důležitá je i infrastruktura – školy, doprava, obchody – to vše hraje roli v atraktivitě lokality pro nájemníky.

Ohledně typu nemovitosti, komerční versus bytový jednotky – záleží na tvých preferencích a rizikovosti investice. Různorodost nájemníků může být výhoda, protože ti to rozloží riziko.

A nakonec ohledně krátkodobého vs dlouhodobého pronájmu: pokud je oblast turisticky zajímavá, tak krátkodobé pronájmy můžou dávat smysl. Jinak dlouhodobé pronájmy jsou stabilnější příjem.

Takže shrnutí: sleduj lokalitu, ceny a stav nemovitosti, zjisti si o ekonomice a infrastrukturě a neboj se udělat průzkum trhu. Každá investice má svá rizika, ale když se dobře připravíš, tak šance na úspěch vzrůstají.

199 slov
2 minut čtení
21. 1. 2023
Kateřina Musilová
Kateřina Musilová

Investice do nemovitostí je fakticky o mnoha aspektech. Samozřejmě, lokalita je klíčová, ale není to vše. Je dobré kouknout na ceny v okolí, jak rychle roste nebo klesá trh. Zjistit si průměrné nájmy v oblasti ti může pomoct s odhadem výnosu. Stav nemovitosti taky hraje roli – pokud potřebuje rekonstrukci, můžeš se dostat na lepší cenu, ale musíš mít plán a rozpočet na opravy. Ekonomická situace je důležitá; sleduj nezaměstnanost a růst obyvatelstva.

Trendy bydlení jsou dalším faktorem – třeba mladí lidi teď hodně zajímají krátkodobé pronájmy kvůli platformám jako Airbnb. Zvaž, jestli investovat do komerčních nebo bytových nemovitostí. Každý má své pro a proti. O okolní infrastruktuře bych rozhodně taky přemýšlel; blízko škol, obchodů a dopravy může znamenat větší zájem o pronájem. Co se týče různorodosti nájemníků, tak to určitě ovlivňuje stabilitu příjmů.

Zkrátka, zvažuj všechny tyhle faktory dohromady a udělej si co nejvíc informovaný názor. A neboj se riskovat, ale mít plán B vždycky! Začínal jsem s menšíma nemovitostma a postupně jsem se učil, co funguje.

167 slov
1.7 minut čtení
9. 1. 2025
Petr Krejčík
Petr Krejčík