Charts.cz/Fórum/Jak přidat zlato do mého portfolia?

Jak přidat zlato do mého portfolia?

Přemýšlím o tom, jak bych mohl začlenit zlato do svého investičního portfolia. Mám pocit, že zlato je skvělou ochranou před inflací a obecně stabilním aktivem, ale nevím, jak na to. Kde vlastně začít? Měl bych investovat do fyzického zlata nebo spíše zvolit zlaté ETF, nebo dokonce akcie těžařských společností? Jaké jsou výhody a nevýhody jednotlivých možností? A co se týče nákupu, je lepší koupit zlato online nebo navštívit nějakého místního prodejce? Zajímalo by mě také, jaká množství zlata by byla rozumná pro průměrného investora jako jsem já. Jakým způsobem se dá zlato skladovat, pokud bych se rozhodl pro fyzickou podobu? A jak zjistit aktuální cenu zlata a jak ji sledovat v čase? Myslíte si, že je rozumné mít v portfoliu zlato jako dlouhodobou investici? Těším se na vaše názory a rady, protože chci mít jistotu, že moje rozhodnutí bude správné.

140 slov
1.4 minut čtení
30. 4. 2021
Kateřina Kadlecová
Kateřina Kadlecová

Zlato je fakt dobrá volba, hlavně když se bojíš inflace a chceš něco stabilního. Můžeš jít buď do fyzického zlata, což je třeba mince nebo cihly, ale to chceš mít kde skladovat a hlídat. Na druhou stranu, zlaté ETF jsou jednodušší, koupíš to jako akcie a nemusíš se starat o skladování. Akcie těžařských firem jsou taky možnost, ale tam už jde o větší riziko, protože cena zlata a akcií může kolísat různě. Když kupuješ zlato online, dej pozor na poplatky a reputaci prodejce. Jinak lokální prodejce může být fajn, ale zase záleží na nabídce a ceně. Co se množství týče, tak třeba 5-10 % portfolia ve zlatě je rozumná částka. Sleduj ceny zlata přes různé weby nebo aplikace, je jich plno. Určitě je dobrý mít zlato jako dlouhodobou investici, ale nezapomeň diversifikovat. Držím palce s investováním!

136 slov
1.4 minut čtení
1. 7. 2023
Vojtěch Volf
Vojtěch Volf

Zlato do portfolia můžeš přidat různě. Fyzický zlatý kov je skvělý, máš ho v ruce, ale musíš řešit skladování a bezpečnost. ETF na zlato je jednodušší, už se nemusíš bát o skladování, ale neprožíváš to jako s fyzickým zlatem. Akcie těžařských firem jsou další možnost, ale nesou riziko spojené s těžebním průmyslem.

Když kupuješ zlato, můžeš to udělat online nebo u místního prodejce. Online může být levnější, ale místní prodejna ti umožní si zlato prohlédnout. Množství záleží na tvých financích a cílech, ale někde kolem 5-10% portfolia v zlatě je rozumný začátek.

Skladování fyzického zlata je další téma. Můžeš použít trezor doma nebo bankovní schránku. Ceny zlata sleduj na burzovních stránkách, tam najdeš aktuální kurz. Co se týká dlouhodobé investice – zlato většinou slouží jako pojistka proti inflaci, takže jo, může to být dobrý krok. Hlavně to nepřeháněj a diversifikuj.

138 slov
1.4 minut čtení
19. 11. 2024
Martin Adamec
Martin Adamec