Charts.cz/Fórum/Bezpečnost investic do NFT – co byste měli vědět?

Bezpečnost investic do NFT – co byste měli vědět?

V poslední době se hodně mluví o NFT a jejich investičním potenciálu, ale já mám trochu obavy a rád bych znal názory ostatních. Myslíte si, že investice do NFT jsou bezpečné, nebo je to spíš loterie, kde můžete snadno přijít o peníze? Já slyšel o některých případech, kdy lidé koupili NFT za vysoké částky a po nějaké době zjistili, že jejich hodnota rapidně klesla. Jak to vlastně funguje? Je to jako s akciemi, kde se dá nějak sledovat vývoj trhu, nebo je to spíš o tom mít štěstí na správnou chvíli? A co když se platforma, na které jsem NFT koupil, zhroutí nebo zmizí? Jak moc důležité je mít v tomto ohledu nějaké zajištění nebo pojištění? Pokud už někdo investoval do NFT, jaké máte zkušenosti? Byli jste spokojeni s návratností? Je lepší investovat do známějších a dražších NFT nebo zkoušet štěstí s levnějšími a méně populárními kousky? A nakonec, jak vidíte budoucnost NFT jako celku? Myslíte si, že se stanou běžnou součástí investičních portfolií, nebo to je jen trend, který brzy opadne? Rád bych slyšel názory a zkušenosti všech, kdo se v této oblasti pohybují.

185 slov
1.9 minut čtení
18. 5. 2024
Barbora Švábová
Barbora Švábová

Investice do NFT jsou fakt dost riskantní. To, co se často vidí, je, že lidi kupují NFT za velký prachy a pak se tleskají do hlavy, když jim hodnota spadne. Obecně platí, že trh s NFT je hodně volatilní, takže je to spíš loterie než stabilní investice jako akcie. Sledovat trh jde, ale je to všechno tak rychlý a nepředvídatelný. Když platforma, kde jste koupili NFT, zkolabuje, tak máte smůlu. Zajištění nebo pojištění tu fakt moc nefunguje.

Osobně bych byl opatrnej s investováním do méně známých a levnějších NFT, i když tam může být potenciál pro zisk. Radši bych šel po těch známějších kouscích, co mají větší šanci na růst. Budoucnost NFT? No, může to být trend nebo se to může uchytit v investičních portfoliích. Těžko říct, ale určitě doporučuju hodně přemýšlet a nenechat se strhnout jenom hypeem.

137 slov
1.4 minut čtení
25. 11. 2024
Milada Hrušková
Milada Hrušková

Investice do NFT jsou hodně riskantní, to je fakt. Je pravda, že hodnota může rychle klesnout, jak už se stalo mnoha lidem. Třeba nakoupíš za velké peníze a za pár měsíců se to propadne. V podstatě to je taková loterie, i když některé NFT můžou mít potenciál, není to jako akcie, kde máš nějaké historické údaje a čísla. Tady jde o trendy a co je zrovna populární.

Co se týče bezpečnosti, tak pokud platforma, kde jsi koupil NFT, zmizí, tak můžeš být v háji. Člověk by měl mít nějakou zálohu svých digitálních aktiv, ale pojištění v tomhle světě moc neexistuje. Mít známější NFT může být lepší volba, ale zase to nemusí znamenat zaručený úspěch.

Moje zkušenosti? Byl jsem opatrný a spíš testoval levnější kousky, ale i tak jsem párkrát prohrál. Budoucnost NFT? Těžko říct. Může to být jenom módní vlna nebo se to prosadí jako běžný investiční nástroj. Každopádně doporučuju být obezřetný a neinvestovat víc, než si můžeš dovolit ztratit.

160 slov
1.6 minut čtení
14. 1. 2025
Elena Bečková
Elena Bečková