Charts.cz/Fórum/Jak často měnit portfolio, aby to mělo smysl?

Jak často měnit portfolio, aby to mělo smysl?

Zajímalo by mě, jak často bych měl měnit své investiční portfolio, aby to vůbec mělo nějaký smysl. Poslední dobou jsem hodně četl o různých strategiích a přístupech k investování, a slyšel jsem názory, které se dost liší. Někteří lidé říkají, že by se člověk měl držet své strategie a neměnit portfolio příliš často, aby se vyhnul zbytečným ztrátám a poplatkům. Jiní zase tvrdí, že je dobré pravidelně rebalancovat a sledovat trendy na trhu, což může znamenat častější změny v portfoliu. Takže kolik je vlastně ideální frekvence? Je lepší měnit portfolio každého půl roku, nebo se na něj podívat jen jednou za pár let? A co třeba situace na trhu? Mění to něco? Když vidím, že se některé akcie nebo kryptoměny dostávají nahoru, mám prodávat a reinvestovat do něčeho jiného, nebo raději počkat, až nastane nějaká stabilizace? Chtěl bych slyšet názory a zkušenosti ostatních ohledně toho, jaké období je optimální pro revizi a změnu portfolia. A taky jestli mají nějaké tipy na to, jak rozpoznat ten správný čas pro změnu bez toho, abych přišel o peníze.

175 slov
1.8 minut čtení
16. 9. 2022
Olga Tichá
Olga Tichá

Změna portfolia záleží na víc faktorech. Většina expertů doporučuje rebalancovat jednou za čas, třeba jednou ročně. Pokud se ti ale hodně změní trhy nebo tvoje investiční cíle, můžeš to udělat i častěji. Důležité je mít strategii a držet se jí, jinak ti hrozí zbytečné poplatky a emocionální rozhodnutí. Když vidíš, že nějaké akcie letí nahoru, tak může být lákavé prodávat, ale zase hrozí, že to spadne. Lepší je počkat na stabilizaci a pak se rozhodnout. Sleduj trh, ale nesmíš panikařit. Drž si oči otevřené a měj plán – z dlouhodobého hlediska to většinou vyjde líp.

95 slov
1 minut čtení
31. 10. 2024
Denisa Špačková
Denisa Špačková

Měníš portfolio podle toho, jaký máš styl investování. Když jsi spíš dlouhodobý investor, klidně můžeš měnit jednou ročně nebo i méně. Důležitý je, aby ti to sedělo a abys měl jasno v tom, co od investic chceš. Rebalancování je fajn, ale zase nezapomínej na poplatky a daně, když to budeš dělat moc často. Pokud se trh hodně hýbe, tak sleduj trendy a případně reaguj, ale nesmíš se nechat unést emocemi. To, že nějaká akcie roste, ještě neznamená, že musíš prodávat. Můžeš zůstat v klidu, pokud se tvé akcie vyvíjejí dle tvého plánu. Důležité je mít strategii a podle toho si nastavit intervaly revizí. Takže za mě - buď flexibilní, ale s rozumem.

112 slov
1.1 minut čtení
22. 12. 2024
Marie Matoušková
Marie Matoušková